Grecia se va deschide pe plan turistic pentru cetățenii statelor membre UE din 16 aprilie, deci, românii își vor putea petrece aici inclusiv sărbătorile pascale. Toate frontierele terestre elene vor fi deschise treptat, în acest an, iar Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) a solicitat mărirea capacității la frontieră, ca puncte deschise, la minimum șase. Ideea este să se stea cât mai puțin în frontieră, inclusiv ca măsură de protecție sanitară pentru turiști.
Până la implementarea certificatului verde în Uniunea Europeană, călătorii vor intra în Grecia cu un certificat de vaccinare, cu un test PCR sau cu un certificat de imunitate, toate acestea trebuind să aibă o verificare a autenticității (de exemplu, cod QR), pentru a se evita falsificarea lor. Ministrul elen al Turismului a anunțat că încearcă să obțină înlocuirea testului PCR, cu cel rapid, antigen.
Președintele ANAT, Dumitru Leca, apreciază că Grecia și România pot fi destinații turistice complementare, nu concurente.
”Certificatul Verde Digital este o iniţiativă a Guvernului elen şi va da un impuls foarte puternic reluării turismului. Grecia ar putea deveni, astfel, şi în acest an, destinaţia turistică externă numărul 1, pentru români. Pe de altă parte, am putea proceda și noi la fel, adoptând măsuri similare și promovând România, în Grecia. Cele două destinații nu sunt concurente, ci complementare. Însă, Grecia s-a promovat întotdeauna eficient în România, dar reversul nu a avut loc niciodată. Dacă Grecia ne oferă plaje nesfârșite, insule, istorie, servicii de mare calitate, atmosferă și România, la rândul ei, atrage turiștii eleni cu city break-uri, Transilvania, legenda lui Dracula, circuite culturale, Delta Dunării. Ar trebui să profite și țara noastră, ținând cont că, în acest an, Grecia marchează 200 de ani de la începerea Revoluției care a determinat, ulterior, independența acestei țări. Românii i-au susținut atunci pe greci, una dintre bătăliile dintre Eteria greacă și otomani având loc pe teritoriul țării noastre, la Drăgășani. Pe de altă parte, în România există multe vestigii grecești, pornind de la cetăți antice, până la orașe și comunități. România și Grecia sunt țări legate de o prietenie istorică, doar că grecii nu știu foarte multe amănunte despre turismul românesc, deoarece nu am avut noi, românii, grijă să ne facem cunoscuți”.
Recent, o delegație a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism a avut o întâlnire cu delegația Greciei, condusă de ministrul elen al Turismului, Harry Teoharis, la care au mai participat Grigoris Tasios, președintele Federației Hotelurilor, Nikos Kelaiditis , președintele HATTA (Asociația Elenă a Agențiilor de Turism) și Giorgos Stafylakis, directorul Organizației Elene de Turism (EOT) la București.
Din delegația României a făcut parte și vicepreședintele ANAT, Alin Burcea, care a declarat că Grecia este una dintre cele mai căutate destinații turistice de către români, dar și țara noastră ar trebui să depună eforturi suplimentare, pentru a atrage mai mulți turiști străini.
“La întâlnirea cu delegația Greciei, am sugerat extinderea voucher-ului bonus, care să acopere o parte dintre cheltuielile turiștilor pentru testele PCR și pentru destinațiile insulare ale Greciei. Acest an va fi caracterizat de o mare flexibilitate și este clar că vom avea un viitor mai bun, în această vară. Toate țările își doresc turiști, ceea ce ar trebui să facem și noi. Este absolut normal ca românii să dorească să călătorească în alte țări și să cunoască alte culturi, iar Grecia este una dintre cele mai căutate destinații. Pe de altă parte, la fel ar trebui să procedăm și noi, dacă vrem să aducem turiști străini, să facem export de servicii, deci, să încasăm bani și să avem și o imagine de țară mai bună. Cunosc bine Grecia și amintesc că grecii au știut să se promoveze pe piața românească încă din anii ‘90, când noi, românii, de-abia ieșisem din comunism și nu prezentam un mare potențial. La ora actuală, suntem printre cei mai căutați și doriți turiști în Grecia”.
Directorul Organizației Elene de Turism (EOT) la București, Giorgos Stafylakis, a subliniat hotărârea ambelor părți de a dezvolta turismul bilateral.
”ANAT a sprijinit esențial debutul cooperării dintre cei doi miniștri ai Turismului, român și elen și a acționat cu profesionalism. Cooperarea dintre cele două țări, atât pe plan public, cât și privat, este vitală pentru ambele părți, deoarece activitățile și interesele multor companii de turism din țările noastre sunt interconectate. Grecia a propus și a contribuit la crearea certificatului verde european, care va fi în curând implementat de către țările UE. Suntem cu toții pe aceeași pagină, la nivelul UE și suntem hotărâți să progresăm treptat, restabilind libertatea de călătorie, pentru toți oamenii. Acesta trebuie să fie obiectivul comun al tuturor guvernelor: să faciliteze traficul turistic, pas cu pas, să ofere mai multă libertate oamenilor și să sprijine economia, într-un mod care să garanteze siguranța și sănătatea. Vom încheia această perioadă de imprevizibilitate cu soluții simple, inteligente și eficiente. Miniștrii responsabili din Grecia și România au convenit asupra certificatelor necesare, care să faciliteze turismul între ambele țări și care să restabilească, în mod realist, dreptul fundamental al omului la libera circulație. Grecia și România au o relație istorică și o prietenie reală și sunt convins că și cooperarea noastră în domeniul turismului va avea succes și va fi benefică pentru toți”.
Ținând cont că, astăzi, este Ziua Națională a Greciei – Ziua Independenței, ce marchează 200 de ani de la debutul Revoluției Elene, care a determinat independența față de Imperiul Otoman, Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România felicită țara noastră prietenă și parteneră!