Ocuparea în muncă a fost tema centrală a mesei rotunde, în format hibrid, organizate astăzi de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), cu ocazia Zilei Europene Pentru Viață Independentă.
Tema respectivă nu prea a fost abordată până acum, aşa că evenimentul a reprezentat un prilej de a vorbi despre dreptul persoanelor cu dizabilități de a munci în condiţii de egalitate cu ceilalţi, dar și de a primi sprijin, pe parcursul unui proces care se referă la pregătire, recrutare, angajare şi menţinere în muncă sau progres în carieră.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, spune că asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi presupune schimbări profunde de legislație și de mentalitate, solidaritate și sprijin reciproc, responsabilitate socială și respect pentru demnitate.
“Statul poate să fie eficient dacă își creează parteneriate, iar modul în care dumnevoastră ați gândit astăzi să vorbim despre Ziua Europeană pentru Viață Independentă mă face să cred că suntem într-un punct în care am înțeles, totuși, ce avem de făcut pe termen scurt, mediu și lung, astfel încât să mai reducem din inechități. (…) Cred că și în materie de sprijin pentru persoanele cu dizabilități, parteneriatele sunt eficiente, fondurile europene sunt o resursă uluitoare și cred că nu avem voie să ratăm această oportunitate, fie prin viitorul exercițiu financiar care deja a început, fie prin PNRR, și acolo avem o componentă de infrastructură socială, care merge mai mult pe centre de tip respiro, pentru copiii din comunitățile vulnerabile.
O persoană care se află într-o stare de vulnerabilitate trebuie să primească din partea noastră mesajul constant și susținut că nu e un dat, că situația de vulnerabilitate poate fi depășită și lucrul acesta poate fi depășit, dacă te ocupi constant de acest lucru.
Am pregătit împreună cu doamna Cherecheș un set de modificări pentru diversificarea serviciilor de asistență socială, să venim în sprijinul DGASPC-urilor, care de multe ori se află într-o situație de lipsă de comunicare cu autoritățile județene și centrale și implicit de lipsă de finanțare și să încercăm să externalizăm serviciile sociale, astfel încât exemplele de bună practică în materie de sprijin pentru cei vulnerabili să ajungă și la nivel local”.
Președinta Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Florica Cherecheș, declară că este necesar ca persoanelor cu dizabilități să li se recunoască dreptul la o viaţă independentă.
„Ziua de 5 mai înseamnă o celebrare a persoanelor cu dizabilități, în demersul pentru a li se recunoaște dreptul la o viață independentă, ca să poată să ia decizii în nume propriu și să beneficieze de mijloacele necesare, în acest sens.
Viața independentă presupune libertatea de a alege, de a greși, de a face lucrurile într-un mod cât mai aproape de cel normal și pentru asta persoanele cu dizabilități au nevoie de servicii de sprijin, sub diverse forme, precum mijloace de transport accesibile, accesibilitate în clădiri, dispozitive asistive diverse, asistență personală, abilitare și reabilitare, informații adaptate și altele.
Victoria este cu atât mai importantă cu cât, ani de-a rândul, persoanelor cu dizabilități li s-au negat opțiunile personale și li s-au pus diverse etichete, fără a se încerca măcar o minimă recunoaștere a abilităților și potențialului lor. Viața independentă poate fi abordată din foarte multe puncte de vedere, iar astăzi ne uităm din punctul de vedere al ocupării acestor persoane cu dizabilități”
La rândul său, Mădălina Turza, consilier de stat, la Cancelaria prim-ministrului, consideră că formarea persoanelor cu dizabilități rămâne o provocare majoră.
„Viața independentă pentru persoanele cu dizabilități reprezintă esența misiunii noastre. (..) Când vorbim de viață independentă, cred că trebuie să privim acest concept din perspectiva drepturilor omului și a Convenției ONU pentru drepturile persoanele cu dizabilități, asta însemnând că trebuie să avem în vedere noi, ca Guvern, ca instituții ale statului, dar și prestatorii de servicii, potențialul maxim al persoanei cu dizabilități, atingerea acestui potențial.
Din păcate, formarea persoanelor cu dizabilități rămâne, încă, o provocare majoră. Numai prin educația formală și nonformală ne putem asigura că persoanele cu dizabilități își pot atinge potențialul lor maxim, ca ei să intre într-o formă sau alta, în câmpul muncii”.
Guvernul României, prin ANDPDCA, își asumă crearea condițiilor pentru exercitarea deplină de către persoanele cu dizabilități a dreptului la muncă, iar acest lucru reprezintă recunoașterea dreptului la viață independentă.
Unul dintre cele două paliere pe care Ministerul Muncii și Protecției Sociale și-a concentrat acțiunile în Programul de guvernare, este reprezentat de „abordarea personalizată și integrată”, în funcție de profilul unei persoane aflate în nevoie. Astfel, aceasta va beneficia de toată paleta de servicii și beneficii de asistență socială, inclusiv de consiliere și mediere pentru piața muncii. Sprijinul acordat prin expertiza și fondurile europene, în acest sens, constituie, de asemenea, un semn că lucrurile se pot schimba în bine – se arată într-un comunicat al Autorităţii Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.
La masa rotundă au participat, pe lângă reprezentanți ai Guvernului și ai Comisiei Europene, persoane cu dizabilități, reprezentanți ai unor instituții, organizații neguvernamentale sau agenți economici, care au dovedit că se poate, prin sprijinul individual acordat, ca fiecare persoană cu dizabilități care primește încredere și sprijin poate depăși granița de la „incapabil”, spre „cetățean cu drepturi depline”.