Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Mureș (AEMs) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) protestează pe 13 septembrie, în Piața Victoriei!

În contextul începerii anului școlar 2021-2022, precum și a observării scăderii constante a calității actului educațional, creșterii ratei abandonului școlar, de la an, la an, creșterii numărului de elevi absolvenți ai clasei a VIII-a care nu se prezintă la Evaluarea Națională și creșterii numărului de elevi absolvenți ai claselor a XII-a și a XIII-a, care nu susțin examenul de Bacalaureat, asociațiile de elevi vor organiza un protest în prima zi de școală, luni, 13 septembrie, în Piața Victoriei, pentru a solicita următoarele măsuri, în vederea scăderii ratei abandonului școlar și creșterii calității actului educațional:

● Creșterea numărului de consilieri școlari;

● Acordarea unor fonduri pentru finanțarea complementară de la bugetul de stat, în special pentru asigurarea unor reparații capitale a unităților de învățământ;

● Generalizarea mesei calde;

● Extinderea programului de ore remediale, în învățământul liceal;

● Vizualizarea lucrărilor, înainte de contestații;

● Mărirea cuantumului minim al burselor;

● Actualizarea planurilor cadru.

Ariana Dudună, președinte AEC, spune că sociatetea civilă trebuie să acționeze.

“Educația a ajuns bătaia de joc a autorităților din România, chit că ne referim la premieri, miniștri, primari, inspectori, etc. În fiecare an, criminalii învățământului se pozează inocenți în fața școlilor, în prima zi de școală, pentru a-și crește capitalul politic. După ani de zile de ticăloșie, este momentul să spunem lucrurilor pe nume, să arătăm vinovații, să cerem măsuri concrete. Învățământul este condus de indivizi siniștri care vor să îl îngroape, iar dacă societatea civilă nu va acționa, aceștia vor reuși. Revendicările noastre sunt niște cerințe de bază, care au dovedit că pot duce la combaterea abandonului școlar. Îndemnăm toți actorii sistemului de învățământ să iasă în stradă alături de noi, pentru un viitor mai bun al sistemului de învățământ din România”!

Alexandra-Ioana Guramba, președinte AEBC, consideră că educația are parte de un tratament submediocru, din partea clasei politice.

„Educația este, prin prisma subiectivității mele, răspunsul la majoritatea problemelor contemporane, dar se bucură de un tratament submediocru din partea clasei politice românești. Ajungem așadar în punctul în care stăm să ascultăm declarații penibile și pline de ipocrizie lansate de către decidenți în spațiul public, cu iz de scuze ridicole. Dacă interesul real de a face o schimbare în sistemul educațional ar fi la fel de mare precum dorința de a clădi o carieră bazată pe minciuni ieftine poate că elevii nu s-ar mai afla în situația actuală. Îi invităm pe această cale pe toți actorii sistemului de învățământ să ni se alăture în procesul de reformare a educație și să ni se alăture la protest în data de 13 septembrie”.

Ana-Maria Groza, președinte AEBI, afirmă că educația este baza societății.

“Se presupune faptul că educația este baza oricărei societăți, însă baza noastră se sfărâmă pe zi ce trece. De ce crește continuu rata de abandon școlar? De ce elevii navetiști nu pot ajunge la școală? De ce consilierii școlari se împart între școli pentru a-și face norma? De ce, de ce? 13 septembrie nu este menită să fie o zi a întrebărilor, ci a răspunsurilor. Un început de an școlar, și sperăm, finalul ignoranței”.

Patrisia Moraru, președinte AVE, este de părere că revendicările elevilor reprezintă starea de normalitate, în învățământ.

„E nevoie mai mult ca niciodată ca aceste probleme cu care ne confruntăm să fie luate în serios și rezolvate. Iar dacă până acum ne-am izbit de fiecare dată de nepăsare și incompetență din partea guvernanților, luni, 13 septembrie facem prima zi de școală în stradă. Revendicările pe care le cerem reprezintă o normalitate de care toți elevii României au nevoie. Sunt lucruri realizabile, iar tot ceea ce așteptăm este ca oamenii ce ar trebui să se asigure de buna funcționare a educației să își facă treaba. Este inadmisibil ca în 2021 elevii navetiști să fie ignorați, orele remediale să nu fie accesibile pentru toți elevii sau fondurile de la bugetul de stat să nu fie acordate pentru finanțări complementare în ceea ce privește educația”.

Cristina Miculaiciuc, președinte AEM, subliniază că, în fiecare zi, sunt semnalate erori în sistemul de învățământ.

”Educația stă la baza societății, dar pare că în România, aceasta este un subiect nevrednic de atenția decidenților. Josnic! În anul 2021, elevii sunt nevoiți să implore pentru îndeplinirea unor necesități de bază. Când vom deveni o prioritate? Cerem soluții clare, alergătura din acest an de la o promisiune la alta, nu a reușit să aducă vreun beneficiu, a dezvăluit doar ignoranța cu care sunt tratate neajunsurile din învățământ. Sunt sesizate în fiecare zi erori în sistemul în care încercăm să ne dezvoltăm, iar ceea ce ni se cere este să închidem ochii și să le tolerăm, lucru care creează din ce în ce mai multe disfuncționalități. Când vom pune punct? Când ne vom dori de fapt o Românie educată?”

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online