Camera Deputaţilor a adoptat luni, ca for decizional, proiectul de lege care prevede ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Legislativ şi nu de către Guvern. Propunerea adoptată de către deputaţi merge la promulgare.

Camera Deputaţilor
FOTO: bursa.ro

Au fost 180 „pentru” adoptarea iniţiative, 26 „împotrivă” şi 61 abţineri.

Amendamentul PNL care prevedea că Guvernul decide data alegerilor legislative a fost respins. 

„Prin derogare de la prevederile art.6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputatilor, precum şi pentru organizarea şi functionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputatilor ce vor fi organizate ca urmare a expirärii mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabileşte prin hotărârea Guvernului, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor”, arată amendamentul PNL respins care apare în raportul de admitere emis de Comisia juridică a Camerei.

Un alt amendament respins aparţine USR şi el prevede că alegerile parlamentare se desfăşoară pe parcursul a două zile consecutive.

„Prin derogare de la prevederile art. 6 alin (1) din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputatilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorate Permanente, cu modificările si completările ulterioare, alegerile pentru Senat si Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirarii mandatului Parlamentului, aflat in curs de exercitare la data intrarii in vigoare a 5 Nr. crt. Text adoptat de Senat Amendamente Motivare prezentei legi, se desfăşoara pe durata a doua zile consecutive, care pot fi numai zilele de sambata duminica”, potrivit amendamentului USR respins de Comisia juridică a Camerei.

Tot luni, Senatul a adoptat în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege iniţiat de către senatorul UDMR Attila-Zoltan Cseke, senatorul ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi deputatul PSD Marcel Ciolacu care prevede ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de către Legislativ, prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor.

„Prin decretul prezidenţial nr. 1134/2016, Parlamentul ales la data de 11 decembrie 2016 a fost convocat la data de 20 decembrie 2016. Prin urmare, limitele temporale normale ale mandatului actualului Parlament sunt 20 decembrie 2016 -20 decembrie 2020. Întrucât, excepţiile de la durata de 4 ani a mandatului Parlamentului în sensul scurtării acestuia sunt strict prevăzute de Constituţie, rezultă că pentru a determina datele posibile pentru organizarea alegerilor parlamentare, termenul de 20 de zile prevăzut de art. 63 alin. (3) din Constituţie, trebuie calculat înapoi începând de la data de 20 decembrie 2020”, precizează iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Printre amendamentele admise se numără cel care spune că Parlamentul va stabili data alelegerilor legislative, prin lege organică, cu 60 de zile înaintea datei alegerilor.

„Titlu – Propunere legislativă privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor”, arată amendamentele admise din raportul comisiei juridice a Senatului.

De asemenea, Guvernul decide, prin hotărâre, la propunerea AEP, calendarul acţiunilor din perioada electorală, cheltuielile pentru alegeri, cât şi măsurile tehnice necesare bunei desfăşurări a scrutinului.

„Prin derogare de la prevederile art. 114 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul prevăzut la alin. (1), în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a legii prevăzute la alin. (1), Guvernul stabileşte, prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor şi măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări în bune condiţii a alegerilor şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor”, potrivit unui al amendament admis.

Totodată, dosarele de candidatură pot fi depuse şi eletronic.

„La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea opta să întocmească şi să depună electronic, în condiţiile legii, dosare de candidatură, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 52-55 din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse electronic, în condiţiile legii”, conform unui al amendament admis din raportul de adoptare al Comisiei juridice. 

Proiectul de lege adoptat luni decizional de Camera Deputaţilor ajunge astfel la promulgare.

Facebook Comments