Coreea de Nord: Transmisiuni în direct, fără precedent, ale presei de stat din regiuni ale ţării devastate de uragane

  9

  În timp ce două uragane au traversat Coreea de Nord la un intervalul de o săptămână unul de altul, transmisiunile în direct ale presei de stat au semănat în mod neobişnuit cu cele ale televiziunilor internaţionale, corespondenţii stând în apă până la genunchi pentru a relata în timp real, fără texte pregătite și cenzurate, din regiunile devastate, relatează Reuters. 

  Transmisiunile care au avut lor joi au foat cel mai recent exemplu al maşinii de propagandă naţională, care evoluează lent în faţa concurenţei tot mai mari din partea presei internaţionale, care pătrunde în ţara izolată, potrivit analitilor.

  În timpul relatărilor fără precedent efectuate noaptea, corespondenţii şi prezentatorii din studiouri au apărut în regiuni din toată ţara, vorbind despre cele mai recente evenimente şi stând în vânt şi în ploaie.

  Aceste relatări au avut loc în direct, fără texte pregătite, lucru rar pentru televiziunea coreeană controlată de stat.

  ”Televiziunea de stat KCTV a transmis suprinzător de rapid şi de onest, spre deosebire de tot ceea ce am văzut înainte”, a declarat Martyn Williams, cercetător la 38 North, un institut de cercetări din Statele Unite care monitorizează Coreea de Nord.

  Transmisiunile sunt în mod sigur o parte din răspunsul la o solicitare de săptămâna trecută a liderului  Kim Jong Un pentru mai multe eforturi de prevenire a pagubelor provocate de uragane, a adăugat Williams.

  De asemenea, aceste relatări reflectă politica preşedintelui Kim pentru o mai mare transparenţă şi de rezolvare a problemelor în mod direct, în loc de a încerca să fie ascunse, a declarat Rachel Minyoung Lee, fost analist pentru informaţii open source în cadrul guvernului american.

  ”Pagubele provocate de dezastrele naturale au fost întotdeauna un subiect sensibil pentru presa de stat din Coreea de Nord, iar relatările în timp real de la locul inundaţiilor ale televiziunii de stat erau de neconceput”, a spus Minyoung.

  Facebook Comments