Astăzi, 31 august, UE a atins o etapă crucială, 70% din populația adultă fiind în prezent vaccinată complet.
În total, peste 256 de milioane de adulți din UE au, în prezent, o schemă completă de vaccinare.
În urmă cu șapte săptămâni, Comisia Europeană și-a îndeplinit, înainte de termen, obiectivul privind livrarea: să furnizeze statelor membre, până la sfârșitul lunii iulie, doze suficiente de vaccin pentru vaccinarea completă a 70 % din populația adultă din UE.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat că strategia UE privind vaccinarea a dat rezultate.
„Vaccinarea completă a 70 % dintre adulții din UE, deja din luna august, este o mare realizare. Strategia UE de a avansa împreună dă rezultate și poziționează Europa în avangarda luptei mondiale împotriva COVID-19. Însă, pandemia nu s-a încheiat. Este nevoie să facem mai mult. Îi îndemn pe toți cei care pot fi vaccinați să se vaccineze. În plus, trebuie să ajutăm și restul lumii să se vaccineze. Europa va continua să își sprijine partenerii, în acest efort, în special țările cu venituri mici și medii”.
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a precizat că solidaritatea și coordonarea europeană au condus la acest rezultat.
„Sunt foarte mulțumită de faptul că, începând de astăzi, ne-am atins obiectivul de a vaccina 70 % din adulții din UE, înainte de sfârșitul verii. Aceasta este o realizare colectivă a UE și a statelor sale membre, care demonstrează ce este posibil, atunci când lucrăm împreună, cu solidaritate și în mod coordonat. Eforturile noastre de a intensifica și mai mult vaccinările în întreaga UE vor continua fără oprire. Vom continua să sprijinim, în special, acele state membre care încă se confruntă cu provocări. Trebuie să eliminăm decalajul, în ceea ce privește imunitatea și să blocăm accesul pentru noile variante, iar, ca să facem acest lucru, vaccinările trebuie să câștige cursa împotriva variantelor”.
Cooperare și solidaritate, la nivel mondial
Vaccinarea rapidă și completă a tuturor populațiilor vizate – în Europa și la nivel mondial – este esențială, pentru a controla impactul pandemiei. UE este, în continuare, lider, în ceea ce privește răspunsul multilateral. UE a exportat jumătate din vaccinurile produse în Europa către alte țări din lume, adică, aceeași cantitate pe care a furnizat-o cetățenilor săi. Team Europe a contribuit cu aproape 3 miliarde EUR la mecanismul COVAX, pentru a contribui la asigurarea a cel puțin 1,8 miliarde de doze, pentru 92 de țări cu venituri mici și medii inferioare. În prezent, COVAX a furnizat peste 200 de milioane de doze, în 138 de țări.
În plus, Team Europe își propune să distribuie, până la sfârșitul anului 2021, cel puțin 200 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri, asigurate în cadrul acordurilor preliminare de achiziție ale UE, către țările cu venituri mici și medii, în special, prin intermediul COVAX, ca parte a eforturilor comune ale UE.
Pregătirea pentru noi variante
Având în vedere amenințarea reprezentată de noi variante, este important să se asigure, în continuare, disponibilitatea unor vaccinuri suficiente, inclusiv a unor vaccinuri adaptate și în anii următori. Acesta este motivul pentru care Comisia a semnat, la 20 mai, un nou contract cu BioNTech-Pfizer, care prevede livrarea a 1,8 miliarde de doze de vaccinuri, între sfârșitul anului curent și 2023. În același scop, Comisia a exercitat, de asemenea, opțiunea de 150 de milioane de doze, din al doilea contract cu Moderna. Statele membre au posibilitatea să revândă sau să doneze doze țărilor care au nevoie de ele, din afara UE sau prin intermediul mecanismului COVAX, contribuind la un acces global și echitabil la vaccin, în întreaga lume. Este posibil să urmeze și alte contracte. Aceasta este polița comună de asigurare a UE, împotriva oricăror valuri viitoare de COVID-19.
Context
Un vaccin sigur și eficace reprezintă cea mai bună șansă, pentru a învinge coronavirusul și pentru a ne întoarce la o viață normală.
Comisia Europeană a depus eforturi neobosite, pentru a asigura doze de vaccinuri potențiale, care pot fi partajate cu toată lumea.
Comisia Europeană a rezervat, până în prezent, 4,6 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 și sunt în curs negocieri pentru doze suplimentare.
Comisia colaborează, de asemenea, cu industria, pentru a spori capacitatea de producție a vaccinurilor.
În același timp, ea a demarat activități de abordare a noilor variante, cu scopul de a dezvolta și de a produce rapid vaccinuri eficace, împotriva acestor variante, pe scară largă.
Incubatorul HERA contribuie la răspunsul la această amenințare.