În perioada 15 aprilie – 15 noiembrie 2021, Asociația Environ, în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), organizează a șasea ediție a campaniei România Reciclează, programul național de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și baterii și acumulatori uzați (DBA).
Campania se derulează în parteneriat cu peste 150 de autorități publice locale din toată țara și are în vedere organizarea unor ample acțiuni de colectare a aparaturii electrice vechi sau defecte de la populație.
“Proiectul a luat naștere din dorința de a oferi cetățenilor o modalitate practică pentru predarea responsabilă a deșeurilor electrice și a bateriilor și acumulatori uzați. Ne bazăm pe implicarea primăriilor pentru construirea unui sistem funcțional de colectare care să încurajeze reformarea modului în care gestionăm deșeurile”, a declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociației Environ.
Lista localităților este deschisă, primăriile putând să se înscrie în campanie oricând în perioada 15 aprilie – 30 octombrie 2021. Înscrierile se fac pe adresa adresa office@environ.ro
Unde se colectează deșeurile
Colectarea deșeurilor se realizează în cadrul punctelor fixe stabilite (organizate cu sprijinul primăriei sau al partenerilor) pentru fiecare localitate în parte sau direct de la domiciliul participanților, în cazul echipamentelor mai grele de 50 kg, în baza unei solicitări efectuate la numărul de call center 031.827.0000 sau pe e-mail la adresa logistica@environ.ro.
Calendarul acțiunilor de colectare și regulamentul campaniei sunt disponibile pe www.romania-recicleaza.ro.
Bonuri valorice – maximum 599 de lei/participant
Orice persoană care va preda minimum un aparat electrocasnic întreg sau baterii și acumulatori uzați va primi pe loc tichete cadou în valoare de 10 lei. Valoarea maximă a cupoanelor valorice de care poate beneficia un participant este de 599 de lei.
Până acum, în cadrul programului lansat în 2018, zeci de mii de români au predat peste 600 de kg de aparatură electrică veche și baterii uzate, contribuind astfel la economisirea a 864 tone emisii de dioxid de carbon. Începând cu 2021, ținta României de colectare a deșeurilor electrice și electronice este de 65%.