Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a lansat proiectul ”Fii informat, NU abuzat!”, care își propune informarea cetățenilor, cu privire la: drepturile pe care le au, în raport cu instituțiile statului; identificarea și soluționarea abuzurilor, când acestea sunt comise; cunoașterea organizațiilor și instituțiilor care le pot oferi suport, în lupta cu astfel de abuzuri.
Proiectul se va derula până la finalul anului viitor.
Totodată, în cadrul acestui proiect, FACIAS va acorda, la cerere, suport și consultanță victimelor (colective) ale unor abuzuri comise de instituții ale statului și va colabora cu instituțiile statului, prin identificarea și promovarea de bune practici, în acest domeniu.
Proiectul vizează, implicit, stimularea implicării civice a cetățenilor români, creșterea gradului de responsabilizare și implicare în problemele de interes național, ce au ca obiect vătămarea drepturilor acestora de către instituțiile statului.
Prin intermediul paginii sale de Facebook, FACIAS va invita publicul-țintă să completeze, anonim, un chestionar cu opt întrebări, care vor releva date utile pentru implementarea proiectului.
Răspunsurile vor ajuta la: identificarea cât mai corectă a nivelului de cunoaștere a drepturilor și instrumentelor de care dispunem, pentru apărare; a nivelului de acțiune/implicare și la identificarea celor mai practice soluții, pentru a preîntâmpina, a contracara, încălcarea drepturilor.
În același timp, FACIAS invită românii care sunt sau au fost victime ale unui abuz comis de instituții ale statului, respectiv, reprezentanți ai acestor instituții, să transmită către FACIAS aceste abuzuri, pentru a soluționa astfel de probleme.
„Fii informat, NU abuzat!” este unul dintre demersurile FACIAS de a preveni şi combate abuzul de putere.
FACIAS reprezintă colectivităţile de cetăţeni lezaţi în drepturile lor de către autorităţile statului și – de asemenea – acționează în sprijinul acestora.
Reprezentanții FACIAS estimează că foarte puțini dintre românii care au fost abuzați de instituțiile statului depun plângeri.
„Dintr-o multitudine de motive, doar o mică parte a victimelor abuzurilor merg în instanță, depun plângeri, sesizări ori petiții, fac publice abuzurile, inclusiv în mass-media. Un cetățean informat are mai puține ocazii de a fi victima unui abuz, știe ce are de făcut și acționează. Considerăm că nu există democrație, fără responsabilitate”.
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), prin activitatea sa, urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept şi apără drepturile cetăţenilor români.