Focar de pestă porcină africană în estul judeţului Timiş

10

Doi porci mistreţi au fost găsiţi decedaţi în fondul de vânătoare Drinova -Ocolul Silvic Lugoj, în judeţul Timiş, iar în urma testelor a fost depistată pesta porcină africană, astfel că a fost stabilită o zonă afectată, pe o rază de 13 kilometri faţă de locul unde au fost găsite cadavrele.

pesta porcină
FOTO: NEWS.RO

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al Prefecturii Timiş, în urma examinării probelor  prelevate de la  doi porci mistreţi găsiţi decedaţi în fondul de vânătoare 31 Drinova -Ocolul Silvic Lugoj, judeţul Timiş,  a fost confirmată pesta porcină africană. 

”Centrul Local de Combatere a Bolilor Timiş s-a întrunit astăzi, sub conducerea subprefectului Mircea Băcală, şi a emis o hotărâre în baza căreia s-au stabilit măsurile necesare pentru combaterea pestei porcine africane din Fondul Cinegetic 31. În baza acestei hotărâri s-a stabilit zona afectată care reprezintă o rază de 13 km de la caz /locul unde au fost  găsite  cele două cadavre de porci mistreţi”, se arată în omunicat. 

Zona infectată are o rază de 8 kilometri şi cuprinde localităţile Surducu Mic, Săceni, Sărăzani, Boteşti, Mîtnicu Mic, Staţiunea Surduc, Glatna Montană, Fârdea, Făuzeşti, Nădrag, Crivina, Drinova, Botineşti, Jureşti şi Pogăneşti. 

Zona tampon are o rază de 5 kilometri, în exteriorul zonei infectate şi curpinde localităţileJdioara, Jena, Criciova, Găvojdia, Cireşu, Măguri, Lugojel, Tapia, Sudriaş, Traian Vuia, Jupâni, Dumbrava, Bucovăţ, Drăgşineşti, Glatna Română şi zolt.

 ”DSVSA Timiş va lua  toate măsurile care se impun conform actelor normative în vigoare, Procedurilor  şi Manualului Operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană”, se mai arată în comunicat. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Facebook Comments