INS: Cheltuielile pentru protecţia mediului în România, în 2019, s-au ridicat la circa 16 miliarde lei, 1,5% din PIB

7

Cheltuielile pentru protecţia mediului în România, în 2019, s-au ridicat la aproximativ 16 miliarde lei, reprezentând approximativ 1,5% din PIB, din care 42% au fost pentru gestionarea deşeurilor, urmate ca nivel de cheltuielile pentru protecţia aerului şi a climatului (aproximativ 20%) şi de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (aproape 20%), conform datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În anul 2019, cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost de aproximativ 16 miliarde lei), reprezentând aproximativ 1,5% din PIB) . La nivel naţional, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionarea deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 73,1% din totalul cheltuielilor pe domeniul gestionarea deşeurilor. La nivel naţional, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor rezidualela administraţia publică, acestea reprezentând 83,7% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor reziduale”, arată datele INS.

La nivel naţional, ponderea investiţiilor administraţiei publice a reprezentat 54,6% în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului, urmate de investiţiile producătorilor nespecializaţi 32,9% şi de investiţiile producătorilor specializaţi (12,5%).

Din cheltuielile pentru protecţia mediului ale producătorilor nespecializaţi, în domeniul „producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” s-au înregistrat 29,9%, în timp ce însectorul „industria prelucrătoare” s-au realizat 24,5%, iar sectorul „industria extractivă” a cheltuit 19,3%.

”Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la gestionarea deşeurilor, 42% dintotalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional, urmate de cheltuielile pentru protecţia aerului şi a climatului (19,8%) şi de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (19,7%)”, arată datele INS.

Facebook Comments