Rectorul Universităţii Bucureşti, Marin Preda, a anunţat validarea deciziei de exmatriculare a celor 45 de studenţi de la Facultatea de Drept, care au fraudat examenele din sesiunea de iarnă. Decizia, însă, a stârnit un val de reacții, atât pozitive, cât și negative.

Pentru a afla opinia unui om al legii cu privire la această situație, un jurnalist Online Press, a stat de vorbă cu judecătorul Cristi Danileț.

„Ceea ce a făcut conducerea Facultății de Drept, luând decizia de a propune rectorului Universității, exmatricularea acestor studenți, este un gest de normalitate. Facultatea de Drept a aplicat legea, un regulament intern, dar nu trebuie să se oprească aici, ci trebuie tratate cauzele acestui fenomen. Profesorii trebuie să devină modele de corectitudine pentru studenții lor, dar atât timp cât avem la facultățile de drept din tară, inclusiv la București, profesori de drept condamnați penal, avem o vulnerabilitate uriașă, iar facultățile trebuie să ia decizia de a-i indeparta. Cât despre studenți, pot spune că sunt studenți care au încercat să denunțe cazuri de fraudare a unui examen și au ajuns chiar ei să fie izolați de către colegii lor. Mie asta mi se pare un lucru revoltător. Să fii om al legii sau viitor om al legii, să susții respectarea regulilor, ale regulamentelor, iar tocmai tu să ajungi să fii izolat de către colegi, este inacceptabil”, a declarat Cristi Danileț pentru Online Press.

Acesta mai precizează că, unui student i-ar trebui inființat un cazier academic și în momentul în care acesta se decide să dea admitere la una din instituțiile statului, să se verifice trecutul acelui student, referitor la fraudarea examenelor, în baza acestui cazier.

„Ca propuneri de viitor cred că unui student îi trebuie înființat un cazier academic. In momentul în care un licențiat decide să dea admitere la una dintre instituțiile statului cum ar fi Institutul Național al Magistraturii, sau Institutul de pregătire și perfecționare al avocaților, mi se pare normal să se verifice trecutul acelui student, iar in momentul in care a fost depistat ca a fraudat, indiferent cu cât timp in spate, acea persoană n-ar trebui să fie primită în concurs.”

Totodată, acesta afirmă că dacă se vrea o calitate ireproșabilă a profesioniștilor dreptului, elevii trebuie să se obișnuiască înca de pe băncile școlii, cu noțiunile de educație juridică și educație etică.

„Suntem naivi, dacă nu chiar ipocriți, să credem că există în România asta doar 45 de studenți care au încercat să fraudeze un examen. Dacă vrem cu adevărat o calitate ireproșabilă a profesioniștilor dreptului, ea trebuie pregătită, educată încă de pe băncile facultății și de ce nu, incă de pe băncile școlii. Cred că undeva foarte devreme, trebuie ca elevii să se obișnuiască cu noțiunile de educație juridică și educație etică, pentru ca modul în care ei iau examenele, modul în care susțin concursurile, să fie în afara oricărei bănuieli de fraudă”, ne-a declarat judecătorul Cristi Danileț.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online