Azi, 11 iunie 2021, ministrul Finanțelor, dl Alexandru Nazare și Directorul de Țarã pentru România al Bãncii Mondiale, dna Tatiana Proskuryakova, au semnat la București Acordul de împrumut aferent finanțãrii adiționale, în valoare de 150 mil. EUR, destinatã susținerii proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunãtãțirea calitãții și eficienței sistemului sanitar.

Aceastã finanțare completeazã împrumutul inițial, în valoare de 250 mil. EUR, acordat de Banca Mondialã, aflat în prezent în curs de implementare.

Pe lângã obiectivele deja demarate în cadrul proiectului inițial, prin finanțarea adiționalã se vor asigura în principal: modernizarea sistemului de telemedicinã, îmbunãtãțirea rețelei de screening pentru cancerul cervical, achiziția de echipamente pentru centrele de arși și construcția celor douã centre de arși, din cadrul Spitalului Clinic de Urgențã pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” și – respectiv – a Spitalului Clinic de Urgențã Târgu-Mureș.

Prin obiectivele urmãrite, proiectul rãspunde nevoilor critice ale sistemului sanitar, în principal prin întãrirea asistenței medicale, în ceea ce privește tratarea marilor arși, diagnosticarea și tratarea cancerului, precum și asistența medicalã de urgențã și terapie intensivã.

Agenția de implementare a proiectului este Ministerul Sãnãtãții, iar data limitã de finalizare a acestuia este 31 decembrie 2024.

Împrumutul se va rambursa într-o singurã tranșã, la data 1 martie 2033 și este acordat la o dobândã variabilã, bazatã pe rata EURIBOR, plus marja variabilã a Bãncii (cota indicativã actualã fiind 0,83%).

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a subliniat că va acorda, permanent, prioritate sectorului medical.

„Pandemia COVID-19 a pus sistemele de sãnãtate din întreaga lume sub o presiune imensã și a evidențiat necesitatea creșterii capacitãții sistemului, pentru a rãspunde rapid și eficient la noile provocãri și a asigurãrii rezilienței acestuia, cu atât mai mult cu cât nevoile medicale sunt multiple și complexe. În calitatea de ministru al Finanțelor, voi acționa asumat în aceastã direcție și voi acorda permanent prioritate sectorului sanitar. Asistența financiarã semnatã astãzi, alãturi de sprijinul și expertiza tehnicã acordate de Banca Mondialã în sectorul sanitar reprezintã un pas înainte în acțiunile întreprise de noi, pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu al cetãțenilor la servicii de sãnãtate, bazate pe cele mai bune practici în domeniu. Pe lângã investițiile deja demarate în cadrul proiectului inițial, aceastã finanțare adiționalã va asigura modernizarea sistemului de telemedicinã, îmbunãtãțirea rețelei de screening pentru cancerul cervical, achiziția de echipamente pentru centrele de arși și construcția celor douã centre de arși, din cadrul Spitalului Clinic de Urgențã pentru Copii «Grigore Alexandrescu» și – respectiv – a Spitalului Clinic de Urgențã Târgu-Mureș”.

Director de Țarã al Bãncii Mondiale pentru România, Tatiana Proskuryakova, a spus că finanțarea sprijină continuarea reformelor în sistemul de sănătate.

„Accesul în mod egal la un sistem medical de înaltã calitate este crucial pentru dezvoltarea durabilã a României, iar bunãstarea tuturor cetãțenilor ar trebui sã fie întotdeauna o prioritate. Speranța de viațã sãnãtoasã în România este printre cele mai scãzute din Uniunea Europeanã, atât pentru bãrbați, cât și pentru femei, în timp ce decesele timpurii cauzate de boli care pot fi prevenite și complicațiile acestora afecteazã adesea cei mai sãraci 40% membri ai societãții. Prin aprobarea acestei finanțãri suplimentare, reiterãm sprijinul acordat guvernului român pentru a continua reformarea sistemului de sãnãtate și pentru a investi mai mult și mai eficient în soluționarea provocãrilor critice, din acest sector vital”.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online