Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, a susţinut astăzi, începând cu ora 11:00, o conferinţă de presă la sediul Ministerului Finanţelor.
„Datoria publică este în momentul de faţă undeva la 49,5. Ştiţi foarte bine că atunci când măsori datoria publică trebuie să iei în considerare şi PIB-ul nominal. Noi estimăm că datoria publică va ajunge la finalul anului, având în vedere estimările de PIB după rectificare, la undeva la 49,1-49,2 (% din PIB, n.r.). Deci suntem în grafic. Ceea ce vreau să vă spun este faptul că, aşa cum ştiţi, avem un plan de împrumuturi – şi o strategie de administrare a datoriei publice pe baza cărora facem aceste împrumuturi – şi nu facem altceva decât, aşa cum ştiţi – pentru că am şi văzut ştiri începând de ieri, că iar s-a împrumutat Ministerul de finanţe. Ştiţi foarte bine că lunea şi joia avem licitaţii”, a menţionat Dan Vîlceanu, menţionând că va creşte şi PIB-ul nominal.
În ceea ce priveşte deficitul bugetar, ministrul Finanţelor a precizat că autorităţile sunt concentrate pe menţinerea soldului negativ la 7,13% din PIB. El a anunţat că o discuţie în coaliţie pe marginea proiectului de rectificare bugetară este prevăzută pentru marţi după-amiaza.
„Astăzi la ora 5:00 va fi o discuţie în Coaliţie şi după această discuţie vom şti exact dacă mai sunt modificări şi care sunt ele. Nu aş vrea să intru în speculaţii. Oricum, suntem foarte concentraţi pe menţinerea deficitului. Încă de la momentul în care s-a făcut predarea-primirea ministerului cu premierul mi s-a dat această sarcină să nu depăşim 7,13 deficit. Suntem atenţi la acest lucru şi la modul în care ministerele îşi fac execuţia. Nu am vrea să alocăm bani iar acei bani să nu fie cheltuiţi. Împrumutăm bani şi ulterior ministerele nu cheltuie banii iar dobânda o plătim cu toţii”, a subliniat Vîlceanu.
Înrolarea în Spațiul Privat Virtual (SPV) va intra în vigoare de la 1 martie 2022, a anunțat, marți, ministrul Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu. El a prezentat, foarte pe scurt, proiectele de modificare a Codului fiscal și a celui de procedură fiscală.
Adică despre obligativitatea înrolării în SPV, permanentizarea procedurii de eșalonare simplificată, introducerea SAF-T în legislația națională etc.
- Datoria publică va ajunge la 49,1-49,2% din PIB la finalul anului
- Despre rectificare: N-am vrea sa alocam bani si acești bani sa nu fie cheltuiți. Împrumutam bani și ulterior ministerele nu cheltuie banii. Dobânda o plătim cu toții.
- Avem astăzi (marți n.r.) la ora 17 o discuție în coaliție cu privire la rectificarea bugetara. Suntem foarte concentrați pe menținerea deficitului.
- Legat de problema diurnelor transportatorilor și ANAF: Despre problema diurnelor transportatorilor. O soluție va fi promovată prin parlament. Există o discuție cu transportatorii. Există un proiect de lege pe care îl lucrează și alți colegi de-ai mei.
- Acea lege cu majorarea pensiilor (cu 40% n.r.) nu se putea aplica.
- M-am lămurit (cu privire la inflație n.r.). Era 4,95% inflația. Da sigur ca simt scumpiri. Sunt scumpiri destul de mari la energie electrică, la gaze, la materiale de construcții.
- Potrivit ministrului, va fi un grup pentru analiza oportunității unei bănci de dezvoltare, din care vor face parte Consiliul Concurenței, ASF, BNR, tuturor organismelor care pot să emită o părere competentă.
Întrebat cât consideră că ar trebui să fie un salariu în regulă în România, Vîlceanu a spus că „există o discuție privind racordarea salariului minim la coșul minim de consum, dar este o discuție complexă pentru că prețurile cresc constant”.
Dan Vîlceanu a fost învestit în funcție în 18 august.
El a fost validat pentru funcția de ministru al Finanțelor în Biroul Politic Național al PNL, convocat de către premierul Florin Cîțu și de susținătorii acestuia. Singurul vot împotrivă a fost al lui Ludovic Orban, Vîlceanu având de partea lui 47 de voturi.
Dan Vîlceanu, președintele filialei Gorj al liberalilor, este unul dintre susținătorii lui Cîțu în competiția acestuia pentru șefia partidului.