Ministrul Justiției, Stelian Ion a declarat vineri, într-o conferință de presă, după ce CSM a dat aviz negativ proiectului de desființare a Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, că acesta este consultativ și a decis să îl trimită mai departe făcând precizarea că desființarea acestei secții înseamnă o normalizare fiind ineficientă.
”În aceasă dimineaţă am semnat şi am trimis către Guvernul României propunerea de poiect legislativ pentru desfiinţarea SIIJ”, afirmând că scopul acestei secții a fost acela de a pune presiune pe magistrații onești care și-au făcut treaba și care au avut un cuvânt de spus cu privire la legile justiției din perioada 2017-2018.
”Este foarte important să readucem normalitate în sistemul de justiţie. Din punctul meu de vedere, desfiinţarea acestei secţii înseamnă o normalizare, este o promisiune, este un punct foarte clar definit în programul de guvernare şi respectăm toate aceste promisiuni”, a subliniat ministrul.
”Există probleme punctuale şi ele trebuie rezolvate. Existenţa unei astfel de secţii ar însemna o recunoaştere că în cadrul magistraţilor există un fenomen generalizat de corupţie ceea ce nu este adevărat. Pe de altă parte, aşa cum există acum şi cum funcţionează Secţia de Investigarea Infracţiunilor din Justiţie e foarte clar că magistraţii ajung să nu mai răspundă în faţa legii, mă refer la cei care încalcă legea, pentru că este un organ absolut ineficient, a fost creat şi conceput greşit de la bun început, ca o structură centrală, fără structuri teritoriale, nu se poate ocupa de toate problemele din toate instanţele şi parchetele din ţară şi are în lucru în prezent aproape 6.000 de dosare. Este relevant de spus că în decursul acestor ani a avut o medie de trimiteri în judecată de două rechizitorii pe an ceea ce, statistic vorbind, este foarte puţin, niciun rechizitoriu pentru fapte de corupţie, ceea ce este relevant. Nu ne putem închipui că deodată, de la înfiinţarea SIIJ, au dispărut toate faptele de corupţie din rândul magistraţilor. Ne-am dori să nu există nicio faptă de corupţie în această zonă, dar realist vorbind, cum şi în alte state există asemenea fapte, există şi în România şi trebuie să avem organisme, instituţii care se rezolvă această problemă. Este un bilanţ negativ pe care îl are această secţie, ne putea demonstra în anii trecuţi că în ciuda semnalelor de alarmă pe care le-am tras în acea perioadă, ne-am înşelat cu toţii şi a fost un organism eficient, nu, 17 milioane de lei au fost cheltuiţi de la înfiinţare şi până acum, rezultate foarte, foarte slabe. Pe de altă parte chestiuni puse sub semnul întrebării cum ar fi renunţarea la nişte căi de atac, neexplicate nici un fel, în favoarea unor politicieni, în favoarea unor magistraţi”, sunt argumentele ministruljui Justiţiei, din conferința de presă, citat de news.ro.