Decizia Curții Constituționale de miercuri, 24 martie, arată că legea prin care Guvernul desfința Institutul Revoluției Române este neconstituțională.
La finele anului 2019, s-a adoptat,de către Guvernul Orban, Ordonanța de Urgență prin care se cerea desființarea acestui Institut, dar – un an mai târziu – a fost respinsă de PSD, reprezentând majoritatea în Parlament. Actul normativ a fost însă trimis la reexaminare de președintele Klaus Iohannis, iar noua majoritate constituită din PNL, USR PLUS și UDMR a aprobat desființarea, arată G4Media.
Nemulțumirile nu au întârziat să apară, în diferite zone ale țării, iar Societatea Timișoara a ales să exprime public ”revolta și dezgustul”, față de această decizie prin care CCR susține continuitatea Institutului Revoluției, organism creat pentru Ion Iliescu.
”Societatea Timișoara își exprimă revolta și dezgustul, față de modul în care Curtea Constituțională sfidează ordinea de drept din România. Această instituție batjocorește memoria victimelor Revoluției din 1989, a celor căzuți după 22 decembrie, uciși în urma diversiunii menite să îl mențină la putere pe chiar președintele acestui institut, cu complicitatea întregii structuri care îl girează”, arată Societatea Timișoara într-un comunicat de presă.
.
Societatea Timișoara acuză CCR de „comportament discreționar” față de cetățenii acestei țări, dar speră că Parlamentul va adopta, în curând, o lege prin care Institutul se va desființa.
”Ceea ce se întâmplă astăzi este, însă, trist și hilar, în același timp. Se vădește, din nou, că România este condusă, încă, de o mână de oameni care răspund politic, la comenzile date de PSD și Ion Iliescu. Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 va dispărea cu siguranță. Așa este moral să se întâmple. Parlamentul va vota o lege pentru desființarea lui. Nu aceasta e marea problemă. Problema extrem de gravă este comportamentul discreționar al Curții Constituționale, care îl apără cu îndârjire pe Ion Iliescu”, se mai arată in comunicat.