Patru astronauţi americani urmează să voteze în alegerile prezidenţiale în spaţiu

5

Patru astronauţi americani care urmează să plece în curând pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) urmează să voteze în spaţiu, în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, în care preşedintele în exerciţiu Donald Trump îl înfruntă pe democratul Joe Biden, o posibilitate care există de peste 20 de ani, relatează AFP, citată de news.ro.

”Preconizăm să votăm toţi în spaţiu”, a anuţat marţi, într-o conferinţă de presă la NASA, Shannon Walker, care urmează să plece la 31 octombrie către ISS împreună cu alţi doi americani şi un japonez, cu o rachetă SpaceX.

”NASA lucrează foarte bine cu diverse organisme electorale, pentru că locuim cu toţii în comitate diferite. Este cel mai simplu pentru noi să spunem că vom vota din spaţiu”, a adăugat astronauta.

Altă americană, Kate Rubins, care urmează să ajungă la bordul ISS cu o rachetă rusă, la jumătatea lui octombrie, a anunţat săptămâna trecută că şi ea va vota în ISS, prin corespondenţă, o opţiune pe care o vor folosi anul acesta milioane de americani de la sol, din cauza pandemiei covid-19.

Regulile votului în Statele Unite diferă de la stat la stat şi, adesea, de la un comitat la altul, însă în Texas, unde se află baza astronauţilor americani, o lege a fost adoptată în 1997 în vederea prevederii explicite a procesurii de vot în spaţiu.

Începând din 2000, ISS este ocupată în permanenţă de americani şi ruşi, care rămân la bord, în general, timp de şase luni.

Autorităţile electorale din regiunea Houstonului, unde se află centrul spaţial, au creat buletine de vot electronic şi criptate, care le sunt trimise austronauţilor prin intermediul NASA.

Prin e-mail, astronauţii primesc, de asemenea, identităţi unice, care le permit accesul la buletinul de vot, completarea şi trimiterea acestuia pe Terra, la autorităţile de la nivel de comitat, potrivit Muzeului Aerului şi Spaţiului.

Procedura este practic aceeaşi ca pentru ceilalâi americani care votează prin corespondenţă – cu diferenţa majoră că adresa completată de către echipaj este ”orbită terestră joasă”.

Facebook Comments