Prioritățile și mizele Ministrului de Justiție în 2021

42

În esență, ceea ce se dorește de către actuala conducere a Ministerului de Justiție este nu atât îmbogățirea și suplimentarea legislației în vigoare, cât stabilirea unor norme în vederea creșterii eficientei actului juridic, evitarea prelungirii proceselor și anchetelor legate de acestea, pentru stabilirea în termen cât mai scurt a pedepselor.

Ministrul Justiției a declarat ca are în vedere, ca principală preocupare, analizarea și stabilirea cauzelor care au dus la nerealizarea indicatorilor MCV, raportați periodic la forurile abilitate de la UE.

G4media.ro a analizat principalele mize și priorități ale Justiției în noul an, care coincid cu mandatul proaspătului ministru al Justiției.

Repararea legilor Justiției stricate pe vremea lui Dragnea

Desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) din cadrul Parchetului General. Secția este aspru criticată de Comisia Europeană, GRECO (grupul statelor anticorupție ale Consiliul Europei) și Comisia de la Veneția.

Concepută ca un organism menit să investigheze toate infracțiunile comise de magistrați, Secția s-a remarcat doar printr-o așa zisă luptă împotriva abuzurilor DNA, însă nu a reușit să trimită în judecată decât dosarele fostului procuror DNA Ploiești, Mircea Negulescu zis Portocală.

În schimb, SIIJ nu a prins niciun magistrat care ar fi luat mită ca și cum corupția din magistratură – existentă, atunci când astfel de dosare erau anchetate de DNA – ar fi dispărut brusc, cu desăvârșire.

Deja noul ministru a anunțat că, în ultima zi a anului trecut, a re-trimis la CSM proiectul de lege privind desființarea SIIJ, fără super-imunitățile magistraților. Stelian Ion spera ca CSM să dea un aviz rapid, proiectul de lege să fie adoptat de Guvern și trimis Parlamentului și undeva în martie, SIIJ să fie desființată.

Oricum, existența SIIJ face obiectul unui proces la Curtea de Justiție a UE, iar concluziile Comisiei Europene și ale avocatului general al CJUE sunt în sensul desființării acestei secții.

Pensia specială a magistraților mai mare sau egală cu salariul.

 În plus, potrivit legilor lui Dragnea, pensia magistraților se calculează la 80 la sută din ultimul salariu brut, plus sporuri.

Pe legea anterioară, pensia reprezenta 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, fără sporuri. În plus, la începutul lui 2018, ca urmare a ”revoluţiei” fiscale a PSD, salariul brut a crescut foarte mult.
Un procuror DIICOT, de exemplu, cu un salariu net de 15.000 de lei și un salariu brut de peste 20.000 de lei, poate ajunge la o pensie de 18.000 de lei (fără să mai punem la socoteală şi eventualele sporuri din ultima lună), adică o pensie mai mare ca salariul.

Citește articolul integral pe

Facebook Comments