Consiliul Județean Ilfov a depus, la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, fișa de reformă și investiții a proiectului strategic Măgurele Science Park (MSP), ca propunere de finanțare, în cadrul Programului
Național de Redresare și Reziliență.
Obiectivele proiectului constau în: întărirea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare a organizațiilor de cercetare, prin crearea facilităților necesare derulării activităților de cercetare și dezvoltare; stimularea creșterii competitivității economice a mediului privat, prin acces la competențe specifice și prin stimularea inovării; dezvoltarea legăturii dintre mediul academic și mediul de afaceri, prin consolidarea capacităților de transfer tehnologic.
Activitățile aferente proiectului MSP sunt în corelare cu cerințele Mencanismului de Redresare și Reziliență, în ceea ce privește consolidarea rezilienței României, prin măsuri care se referă la domenii de politică de relevanță europeană, structurate în 6 piloni:
1.Tranziția verde;
2.Transformare digitală;
3.Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune
economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională cu IMM-uri puternice;
4.Coeziune socială și teritorială;
5.Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională;
6.Politici pentru generația următoare – educația și competențele.
Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Petru Ștefan Thuma, a declarat:
,,Proiectul ,,Măgurele Science Park” reprezintă o inițiativă a Consiliului Județean Ilfov și un pas important pe care îl facem, în direcția transformării României într-un pol de cercetare-dezvoltare-inovare, recunoscut internațional. Acest proiect prevede dezvoltarea unui parc științific de ultimă generație în județul Ilfov, mai precis, în orașul Măgurele. Ne dorim continuarea și finalizarea proiectelor majore de cercetare, pentru că acestea sunt capabile să genereze creștere economică, un climat propice pentru mediul de afaceri, noi locuri de muncă și bunăstare pentru oameni”.
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian-Sergiu Teleman, a spus: ,,Îmi imaginez că proiectul acesta e doar un început sau așa ar trebui să fie. Ca dimensiune, el răspunde la o nevoie pe care nu doar România o are, dar și Europa, și anume partea de final a lanțului valoric, care începe cu cercetarea, trece prin inovare, însă, când vorbim de conversia în valoare, acolo cred că avem mult de învățat și ca țară, dar și Europa, în general. Și cred că sunt foarte inspirate ideile pe care le-ați figurat în macheta acestui început de drum. Provocarea mare pe care o văd pentru când centrul va fi gata, va fi resursa umană. Și sugestia mea ar fi ca, în paralel, dacă nu cumva ați gândit deja, să existe un plan foarte serios de identificare și atragere a celor care vor folosi infrastructura asta. Pentru că, în rețeaua de institute, din evaluările de până acum, partea de infrastructură în multe locuri se apropie sau chiar o depășește pe cea europeană. Sunt cercetători din diaspora românească și care ar prefera să vină să lucreze acasă. Nu aici avem de completat, ci la cum ne susținem și cum ne încurajăm continuitatea în cercetare, continuitatea resurselor umane. Altminteri, da, sunt alături și susțin și ajut cu tot ce pot”.
În susținerea acestui proiect s-a alăturat și Rectorul Universitatea București, Marian Preda, care a precizat:
,,Mă bucur să văd o echipă realistă, o echipă după emblema celor 3T, pentru ca și domnul Președinte Thuma și doamna Mihaela Toader, Administratorul Public al Consiliului Judeţean Ilfov, domnul Tuță și dacă îl punem și pe domnul Teleman, avem 4T. Vă asigur și de cooperarea Universității din București. Eu știu bine că, în toate modalitățile de interacțiune, singurul joc cu sumă pozitivă este cooperarea. Conflictul nu mai vorbim că este cu sumă nulă, unii câștigă, alții pierd. Compromisul, de asemenea, e cu suma zero, numai cooperarea este cu sumă pozitivă și împreuna cu Universitatea Politehnica din București, cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, cu Consiliul Județean Ilfov, Universitatea din București promite să fie un partener de nădejde. Să mergem împreună, pentru că România are nevoie de cooperare și are nevoie de dezvoltare.”
La prezentarea proiectului au mai participat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, secretarul de stat în Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin, precum şi oficiali ai Parlamentului României şi reprezentanți ai mediului academic.