Câteva sute de persoane s-au adunat în data de 20 martie,  în Piața Universității și în Piața Victoriei din Capitală la un protest împotriva purtării măștii de protecție. Oamenii s-au organizat într-un grup compact, niciunul dintre ei nu purtau mască și nici nu respectau vreo măsură de prevenție. Unii dintre ei aveau icoane și steaguri ale României inscripționate cu „Dacii Liberi” sau imprimate cu simbolul lupului dacic.

„Organizatorii activității vor fi sancționați contravențional pentru că nu au luat măsurile necesare astfel încât să nu permită depășirea numărului maxim de 100 de participanți și pentru că nu au asigurat respectarea de către aceștia a celorlalte măsuri de protecție sanitară, în conformitate cu prevederile H.G. 293 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României”, arată un comunicat al Jandarmeriei București.

„De asemenea, participanții la aceste adunări publice care nu s-au conformat recomandărilor forțelor de ordine și nu au respectat măsurile sanitare de protecție individuala prevăzute de legislația în vigoare, vor fi identificați și sancționați în raport de prevederile legale încălcate”, potrivit comunicatului.

Pe baloanele aduse de protestatari a fost scris „Jos dictatura medicală”, iar protestul a fost condus de senatoarea Diana Șoșoacă.

Protestul a fost aprobat, dar doar pentru un număr de 100 de participanți. Organizatorul a fost deja amendat pentru că a încălcat limita de participanți.

Jandarmeria: Amenzile pentru organizator pot ajunge până la 10.000 de lei și până la 2.500 de lei pentru participanți.

WhatsApp Image 2021 03 21 at 21.02.25
Foto: Maricica Ciubara

„Colegii mei sunt în dispozitiv în acest moment, relaționează cu organizatorii celor două manifestații publice cât și cu ceilalți participanți, le fac recomandările necesare, le aduc la cunoștință faptul că în situația încălcării normelor prevăzute de lege vor exista și măsuri coercitive, de sancționare.

Până în prezent, având în vedere că a fost depășit numărul maxim de participanți, organizatorul este cel care va primi sancțiunile. Foarte important pentru noi, o activitate preventivă pe care o desfășurăm, în sensul în care ne dorim ca pe parcursul acestor manifestații să nu fie înregistrate incidente, conflicte sau alte situații care ar putea afecta siguranța cetățenilor.

Protestele sunt asumate, organizate de persoane fizice, nu vă pot da numele. Există un organizator, o persoană care și-a asumat, conform legii, organizarea acestor activități, avem cu cine să relaționăm și să discutăm tot ce se întâmplă. În sarcina acestui organizator intră niște obligații, printre care și acelea de a se asigura că sunt respectate atât normele de protecție sanitară, cât și normele privind siguranța și ordinea publică.

Toate aceste nereguli intră în sfera contravențiilor și colegii mei vor aplica legea în baza principiului gradualității. Este firesc ca oamenii să fie conștientizați și informați cu privire la riscurile la care se expun. Următoarea etapă este aceea a avertismentelor, dacă vreți să le spunem așa, avertismente scrise sau verbale. Ultima și cea mai mare sancțiune, este cea coercitivă, pecuniară, pe care niciodată nu am ezitat să le aplicăm, dar este foarte importantă prevenția, mai ales când vorbim de grupuri mari de persoane și respectarea măsurilor de siguranță publică.

Nu am cunoștință de aplicarea vreunor sancțiuni până acum. Cu siguranță vă vom informa cât mai transparent cu privire la acest lucru.

Sancțiunile pot ajunge până la 10.000 de lei pentru organizatori, iar pentru participanți este o gamă largă de sancțiuni care pot ajunge până la 2500 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online