Ministerul Culturii a prevăzut, în cadrul evenimentelor pilot, și unul care să aibă loc la exterior. Astfel, Gala Extraordinară „Libera Musica” va avea loc sâmbătă, 22 mai a.c., de la ora 19:00, pe platforma din fața Operei Naționale București.
Condițiile de participare a publicului au fost aprobate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență și prevăd un grad de ocupare de 70%, adică 700 de persoane, dar și purtarea măștii. Biletele pot fi cumpărate doar online, de pe site-ul ONB (https://operanb.ro/calendar/), începând de marți, 18 mai.
Doritorii trebuie să știe că participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate cu ciclu complet de imunizare cu unul din vaccinurile autorizate și la 10 zile de la rapel, se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore înainte de spectacol. Copiii sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la spectacol, dar cei peste 5 ani vor purta mască.
Participanții au obligația, și de data aceasta, să își lase datele de contact (adresa de e-mail, număr de telefon) la achiziționarea biletului, deoarece vor fi monitorizați ulterior, așa cum s-a întâmplat și la primele evenimente pilot ce au avut loc la interior.
„Seria noastră de evenimente pilot, care are ca scop relaxarea condițiilor din sectoarele cultural-creative, presupune spectacole cu public atât la interior, cât și la exterior. Invit melomanii să se bucure de o seară care va duce cu gândul la normalitate și care se va desfășura în cele mai sigure condiții. Sunt convins că acest eveniment pilot se va bucura de atenția publicului care ne-a demonstrat deja că își dorește să vină la spectacole”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Artiștii, de asemenea, vor prezenta dovada vaccinării cu schemă completă, cu o perioadă de 10 zile de la data administrării, sau dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, sau prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore ori rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore înainte de spectacol.
Și acest eveniment pilot, coordonat de Ministerul Culturii împreună cu Opera Națională București, beneficiază de sprijinul Ministerului Sănătății, al Direcției de Sănătate Publică București, al Institutului Național de Sănătate Publică, al Serviciului de Telecomunicații Speciale și al Instituției Prefectului din București. Un rol important în dezvoltarea evenimentelor pilot l-au avut conf. univ. dr. Victor Costache și coordonatorul științific al evenimentelor, prof. dr. Cristian Oancea.