Industria de construcții din România a început tranziția către industria 4.0, în contextul în care Comisia Europeană este în proces de definire până în toamna acestui an, a Strategiei de Tranziție către un ecosistem industrial mai digital și rezilient. Mai este drum lung până să ajungem să vedem pe toate șantierele de la noi ochelari VR, tablete sau holograme, dar primii pași au fost făcuți, de către o parte din companiile membre în clusterul de inovare Technology Enabled Construction (TEC).
La masa rotundă organizată de Clusterul TEC în cadrul evenimentului Universității Tehnice de Construcții București, ConstructFest2022, membrii clusterului au prezentat cazuri practice de implementare BIM pe șantierele din România și au demonstrat concret cum, datorită tehnologiei folosite, un proiect care are o perioadă de execuție de 3 luni, ar putea fi realizat în 2 săptămâni datorită digitalizării proceselor. S-a discutat despre toate categoriile care beneficiază de avantajele acestei digitalizări, de la beneficiarul proiectului, care economisește timp și bani, până la cei care sunt implicați în procurement, ofertare, proiectare, execuție și decontare, arhitecți, ingineri, contabili, deopotrivă.
”Am trecut de la ingineri care își notau informațiile cu pixul pe planuri printate, la ingineri care folosesc tablete și ochelari HoloLens (holografici) cu ajutorul cărora transmit în timp real informații către toți actorii implicați în procesul de execuție al unei lucrări”, afirmă reprezentanta uneia dintre companiile membre ale clusterului” și cine nu va adopta digitalizarea, va deveni ineficient pentru client, procese și pentru întregul domeniu al construcțiilor”.
Încă de anul trecut când organiza prima conferință dedicată digitalizării industriei, Clusterul TEC își asuma rolul de micro-ecosistem de inovație și digitalizare a companiilor din industrie. În urma acțiunilor clusterului și a mesajelor transmise în piață, numărul membrilor clusterului a crescut cu peste 100% în al doilea semestru al anului 2021.
În acest context, Clusterul TEC – Technology Enabled Construction vă invită în perioada 12-13 mai 2022 la Hotel Pullman București, la cea mai importantă conferință internațională organizată în România privind inovarea și digitalizarea în construcții, INNOCONSTRUCT, aflată la cea de-a doua ediție, ”Drumul către transformarea digitală”.
Dintre subiectele conferinței amintim: Integrarea BIM (Building Information Modelling) pe lanțul valoric din industria construcțiilor, bune practici și studii de caz, tehnologii și soluții digitale, instrumente pentru transformarea digitală.
Pe website-ul conferinței innoconstruct.ro găsiți informații actualizate cu privire la agenda conferinței, speakerii naționali & internaționali invitați și puteți să vă înregistrați la conferință.
Conferința este bilingvă, cu traducere simultană română-engleză în prima zi, 12 mai.
Pentru detalii suplimentare, scrieți la office@clustertec.ro.