Astăzi, 14 octombrie, cu ocazia „Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice”, ECOTIC (www.ecotic.ro) – organizație de transfer a responsabilităților producătorilor de echipamente electrice – a prezentat primul studiu desfășurat la nivel național pe tema: „Obiceiurile populației României, cu privire la echipamentele electrice de mici dimensiuni”.

Studiul evidențiază care sunt echipamentele electrice mici din casele românilor, când au fost achiziționate și în ce manieră (noi sau la mâna a doua), precum și câte dintre acestea sunt funcționale sau nefuncționale și care este intenția consumatorului în ceea ce privește debarasarea ulterioară.

De asemenea, a fost analizat și comportamentul populației referitor la debarasarea de deșeurile electrice rezultate.

Dragoş Călugaru, director general ECOTIC, de-a declarat, în exclusivitate, că sondajul a arătat că mulţi români au obiceiul de a păstra în casă obiectele vechi, chiar dacă sunt nefuncţionale, mai ales din motive sentimentale, deoarece acele obiecte sunt legate de anumite evenimente din viaţa lor şi le trezesc amitiri deosebite.

310947003 1082919972420776 6171636473918292863 n scaled

„Noi am vrut să vedem care sunt obiceiurile populaţiei cu privire la echipamentele electrice de mici dimensiuni. Am făcut un sondaj în care, pentru o parte din date, putem să comparam şi cu alte ţări din Europa şi care, în primul rând, s-a concentrat pe ceea ce „zace” în casele noastre, fie că-i stricat, fie că-i nefolosit şi nu mai avem de gând să-l folosim pe viitor. Sunt, practic, nişte resurse blocate. Şi de asemenea, atunci când cetăţeanul decide că trebuie să se debaraseze de acel produs, am observat că aproximativ o jumătate din echipamentele mici sunt încă funcţionale şi cele mai multe se duc spre reutilizare, sunt date rudelor, prietenilor, ori sunt vandute pe site-uri. Pe de altă parte, cele care sunt debarasate ca deşeu nu ajung mereu acolo unde trebuie. Adică, o parte dintre acestea sunt debarasate într-un mod corect, ceea ce înseamnă că fie sunt duse la magazinele de electrocasnice, fie sunt duse la punctele municipale sau în campaniile municipalităţiilor de colectare, împreună cu organizatii precum este a noastră. Însă, sunt multe cazuri de debarasări incorecte, în sensul că – dacă este un aparat foarte mic, precum telefonul mobil – il aruncă la coşul de gunoi, ori la ghenă, dacă e mai mare. Ori este scos în strada sau il dau colectorilor informali de fier vechi, un fenomen care este foarte prezent în România, din păcate”.

Studiul a arătat că 10,5% din echipamentele de mici dimensiuni analizate și aflate în casele românilor sunt păstrate, chiar dacă sunt nefolosite sau stricate.

Totuşi, la nivel european, acest procent prezintă o situație mai bună în România, față de alte țări, precum Italia (29%), Olanda (17%), Marea Britanie (14%) și Slovenia (12%).

În cifre exacte, cele 10,5% sunt cuantificate în 17.000 de tone.

O treime din acestea sunt nefuncționale și chiar și în acest context, doar 8% din români au gânduri viitoare de debarasare, iar 42% declară că le vor păstra în continuare.

De ce păstrează românii echipamentele electrice uzate de mici dimensiuni?

42% dintre aceștia își doresc să aibă echipamente de rezervă sau le atribuie o valoarea sentimentală (media europeană este de 68%).

În același timp, 32% nu știu ce trebuie să facă cu ele sau unde ar trebui duse.

Camerele foto digitale sunt echipamentele de mici dimensiuni pe care 5% din populație le păstrează fără a le utiliza, chiar dacă sunt funcționale.

În același timp, camera foto digitală se regăsește în doar 24% din locuințe.

La întrebarea dacă dețin telefoane mobile în casă, pe care nu le mai utilizează, răspunsul a fost afirmativ în 54% din cazuri.

Telefonul mobil se regăsește în toate locuințele din România, iar în 27% dintre ele sunt peste 5 astfel de aparate, atât funcționale, cât și nefuncționale.

La nivel global, sunt 16 miliarde de telefoane mobile , din care 5,3 miliarde vor deveni deșeuri în 2022.

Doar o mică parte dintre acestea vor fi colectate și reciclate în mod corespunzător.

Care sunt obiceiurile de debarasare ale populației?

O treime din populația României participă activ la conceptul de economie circulară, prin alegerea de a da către rude sau a vinde echipamentele funcționale pe care nu le mai utilizează.

Această deprindere este destul de populară în România, față de celelalte țări, unde acest obicei are o pondere mult mai mică.

În ceea ce privește obiceiurile de debarasare a deșeurilor de echipamente electrice, doar 8,4 % din gospodării s-au debarasat corect, iar 4.550 de tone au fost date, împreună cu gunoiul menajer, colectorilor informali de fier vechi sau – pur și simplu – abandonate pe spațiul public.

Acest lucru este cauzat de un grad de conștientizare încă scăzut și mai ales de lipsa infrastructurii de colectare.

Doar 29% dintre cetățeni ar ști despre un punct de colectare deșeuri electrice.

Valentin Negoiță, președinte ECOTIC, spune că astfel de deşeuri sunt periculoase, atât pentru om, cât şi pentru mediul înconjurător.

311428019 860397725119677 1945072779388259878 n scaled

“Deșeurile de echipamente electrice și electronice reprezintă o problemă, dacă nu sunt reciclate corespunzător. Acestea conțin substanțe periculoase pentru mediu și sănătatea umană, care trebuie extrase cu grijă și procesate cu tehnologii adecvate. În același timp, din aceste echipamente se obțin materii prime secundare, care se reutilizează în noi cicluri de producție cu amprentă de carbon scăzută și – concomitent – diminuează nevoia de resurse primare. De aceea, încurajăm cetățenii să se informeze și să afle soluțiile cele mai convenabile pentru a se debarasa corect de echipamentele nefuncționale”.

Care sunt soluțiile corecte de debarasare?

• Schimbul 1, la 1: atunci când achiziționezi un echipament nou, poți preda echipamentul similar vechi;

• La punctele/centrele de colectare: întâlnim la tot pasul puncte de colectare dedicate deșeurilor electrice, în mod special în magazinele tip retail. Harta cu punctele de colectare ECOTIC este disponibilă pe www.ecotic.ro/puncte-de-colectare

• Preluare de la domiciliu: ECOTIC poate asigura, în anumite condiții, preluarea echipamentelor voluminoase.

Soluțiile detaliate sunt disponibile pe: fiiintara.ecotic.ro , dar există şi un număr de telefon dedicat – 021.9641 – după cum ne-a spus, în exclusivitate, preşedintele ECOTIC, Valentin Negoiţă.

„În comunicarea pe care noi o încurajam în mod constant există şi un numar de telefon, unde orice consumator – din orice colţ al ţării – poate suna. Este vorba de numnărul 021.9641, la care utilizatorii pot fi informaţi asupra soluţiilor de colectare din localitatea de resedinţă. În mediul rural, sigur, sunt posibilităţi mai restrânse, dar există şi acolo posibilitţăi, fie prin colectorii autorizaţi locali, fie prin organizarea de campanii spontane de către noi sau de către municipalitatea locală. Şi îi încurajam, evident, pe toţi consumatorii să apeleze acest număr – 021.9641 – pentru a afla cele mai favorabile şi lesnicioase soluţii de colectare, pe care le au la dispoziţie în localitatea lor”.

Lansarea rezultatelor acestui studiu face parte dintr-o serie mai largă de acțiuni dezvoltate de ECOTIC, în direcția promovării colectării separate a deșeurilor de echipamente electrice.

Cu ocazia „Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice”, în luna octombrie se desfășoară campanii de colectare în Rădăuți, Giurgiu, Botoșani, Buftea, Popești-Leordeni, Galați, Găești, Chiajna, Reșita, Arad, Cluj Napoca, Iași și Brașov (detaliile sunt disponibile pe: www.ecotic.ro).

De asemenea, școlile implicate în campaniile ECOTIC vor dezvolta acțiuni dedicate acestei zile.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online