UPDATE Blocaj în negocieri la întrunirea de marţi a liderilor PNL, USR-PLUS şi UDMR / Discuţiile vor fi reluate joi

35

La întrunirea de marţi a liderilor PNL, USR-PLUS şi UDMR, negocierile au ajuns din nou la un blocaj, iar discuţiile vor fi reluate joi, au declarat surse politice, pentru News.ro.Ludovic Orban are o întâlnire cu cei din conducerea PNL în vederea schimbării mandatului de negociere cu celelalte partide şi anume ca preşedintele liberalilor să fie premier, iar Dan Barna să preia şefia Camerei Deputaţilor, au adăugat sursele citate.

UPDATE Ludovic Orban are o întrevedere marţi seara, de la ora 20.00, cu liberalii din conducerea partidului, pentru a discuta despre schimbarea mandatului de negociere cu USR-PLUS şi UDMR şi anume Orban să fie din nou premier şi nu Florin Cîţu, cum stabilise iniţial BPN al PNL, iar Dan Barna să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor, au spus sursele politice, pentru News.ro.

ŞTIREA INIŢIALĂ Potrivit surselor citate, motivul ar fi faptul că Ludovic Orban respectă mandatul pentru negocieri care i-a fost dat, prin vot în Biroul Politic Naţional al PNL şi anume de a avea şefia Camerei Deputaţilor. Astlfel, în discuţiile privind împărţirea funcţiilor discuţiile între liderii celor trei partide au ajuns din nou la un blocaj.

Dan Barna a propus marţi ca liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR să fie vicepremieri, iar Cătălin Drulă de la USR să preia şefia Camerei Deputaţilor.

Declaraţia de presă a lui Barna a nemulţumit atăt UDMR, cât şi PNL, în sensul în care ambele formaţiuni i-au reproşat că ieşirile publice trebuie făcute nu individual, ci după ce există un concens între toate cele trei părţi implicate în negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. 

Astfel, liderul senatorilor UDMR Cseke Attila a declarat că astfel de anunţuri nu se fac public la televizor. El a adăugat că Uniunea nu a fost consultată cu privire la această propunere, iar dacă doreşti să consolidezi încrederea în rândul partenerilor cu care vrei să intri într-o coaliţie de guvernare, atunci discuţi direct cu ei, nu prin intermediul mass-media.

De asemenea, preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat că rămâne consecvent înţelegerii făcute cu liderii USR-PLUS şi UDMR de a comunica doar deciziile asupra cărora a existat în prealabil un acord şi de a evita comunicările individuale de poziţii care asupra cărora nu s-a ajuns încă la un consens.

Tot marţi, Alianţa USR-PLUS a anunţat că propune la negocierile pentru formarea coaliţiei de guvernare cu PNL şi UDMR o reformare a sistemului de management al fondurilor europene din România, inclusiv reorganizarea Ministerului Fondurilor Europene, a autorităţilor de management şi a programelor operaţionale 2021 – 2027. 

„În viziunea Alianţei USR PLUS, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu poate fi un nou PNDL, ci trebuie să conţină reforme structurale. USR PLUS cere o alocare de minim 20% pentru digitalizare, minim 27% pentru competitivitate şi inovare,  investiţii de cel puţin 19% din banii alocaţi prin PNRR pentru sănătate, educaţie, social şi pentru copii şi tineri, cel puţin 12% pentru cercetare şi dezvoltarea de noi tehnologii şi materiale, 4 miliarde de euro direcţionate către renovarea energetică aprofundată a clădirilor”, arată un comunicat de presă al Alianţei.

În plus, USR-PLUS a atras atenţia că dacă aceşti bani vor fi folosiţi prin aceleaşi mecanisme greoaie ale Ministerului Finanţelor Publice, atunci riscăm să nu îi folosim.

„USR-PLUS aminteşte că MFE a promis bani de urgenţă pentru spitale la începutul pandemiei şi abia în noiembrie a semnat unele contracte – a durat un an în situaţie de criză, pentru proiecte simple, ceea ce înseamnă că ar putea dura şi mai mult pentru proiectele complexe din PNRR”, mai transmite sursa citată.

Reprezentanţii Alianţei au reamitit că a înmânat partenerilor din PNL şi UDMR acest document de poziţie în prima zi de negocieri. 

Facebook Comments