ECOTIC, prima organizație de transfer de responsabilități a producătorilor de echipamente electrice din România, aniversează 15 ani de activitate. Totodată, anunță atingerea pragului de 200.000 de tone de deșeuri electrice colectate. L-am rugat pe președintele ECOTIC, Valentin Negoiță, să ne vorbească despre proiectele organizației, dar și despre educația românilor în spiritul reciclării și al protecției mediului.

Care sunt principiile promovate de ECOTIC?

Viziunea ECOTIC este de a contribui la o comunitate care conștientizează problema deșeurilor și care participă activ la colectarea și reciclarea corectă a deșeurilor electrice și de baterii. În acest sens, promovăm o serie de acțiuni de conștientizare și de dezvoltare. Menționez campania națională “Fii la tine-n țară, la fel ca afară!”, Centrul Municipal de Colectare Iași, numărul unic – 021 9641.

Cum s-au adaptat acestea cerințelor societății, în cei 15 ani de existență a asociației?

Toate acțiunile și campaniile noastre au urmărit atât principiile de bază ale ECOTIC, cât și nevoile societății, în aria colectării separate de deșeuri electrice și de baterii. Dezvoltarea de puncte de colectare, la nivel național (peste 8.600 de puncte), lansarea numărului unic de care am amintit deja, 021 9641 (la care se oferă asistență, în vederea identificării celei mai bune soluții de predare a deșeurilor) sunt doar câteva din acțiunile care au fost demarate și dezvoltat,e în primul rând, pentru a răspunde la nevoile societății.

Care au fost acțiunile de “pionierat” desfășurate de ECOTIC, în tot acest timp?

Menționez proiectele dezvoltate de ECOTIC: “Gala Premiilor pentru un Mediu Curat” – anul acesta, la a XIII a ediție, “Caravana ECOTIC” – muzeu mobil al deșeurilor electrice, construirea Centrului Municipal de la Iași, precum și seria de campanii locale “Orașe Curate” și “Comune Curate”. De asemenea, suntem singura organizație din domeniu care susținem activitatea de pregătire pentru reutilizare a echipamentelor electrice și electronice – peste 18.000 de echipamente de acest tip au fost donate către comunități defavorizate și școli.

Ce campanii aveți în derulare, acum?

Derulăm o serie de campanii marca “Orașe Curate”, la nivel național, chiar și în București. În sectorul 1, avem campania dedicată școlilor, “Școala Ecoterrienilor”, unde sunt 197 de școli înscrise, campania “Și cei mici fac fapte mari!”, pentru grădinițe și o serie de alte inițiative și acțiuni ce țintesc diverse arii din domeniu (companii, autorități locale etc).

De ce avem nevoie de aceste campanii?

Conștientizarea și informarea este esențială, în schimbarea comportamentului cetățeniilor, în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor, inclusiv pe segmentul deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Doar așa putem avea o societate informată corect.

Ce vă propuneți, pentru viitor?

ECOTIC își dezvoltă constant toate paliere de activitate, de la suportul oferit producătorilor afiliați, până la activitatea operațională și de conștientizare. Piața deșeurilor electrice trece printr-un moment dificil, fiind primul an în care se va aplica penalitatea de 4 lei/kg țintă neatinsă, în contextul în care ținta de colectare crește de la 45%, la 65%, ținta neatinsă anul trecut de nicio țară membră a Uniunii Europene. Această creștere dublată de aplicarea penalității poate avea un impact negativ asupra sistemului de management al deșeurilor electrice.

În ce măsură aveți sprijinul autorităților, pentru acțiunile dvs?

Avem credința că autoritățile de mediu vor analiza atât contextul pandemic actual, cât și pe cel economic și de piață, în vederea amânării aplicării acestei penalități, care, altminteri, nu ar avea decât efecte negative. Astfel, trebuie avut în vedere faptul că, în cazul aplicării acestor penalități, organizațiile de transfer ale producătorilor (OTR) vor folosi sumele destinate finanțării sistemului de gestionare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) pentru plata acestor penalități, iar deșeurile colectate se vor pierde în fluxul de fier vechi, cu impact negativ pentru mediu si pentru atingerea țintei de colectare.

Cum ar trebui să se implice autoritățile, locale și centrale, în campanile pe care le promovați, pentru a fi pe deplin mulțumit?

Autoritățile de mediu sunt alături de noi, în campaniile naționale de informare și conștientizare și organizarea de evenimente, cum ar fi „Gala Premiilor pentru un mediu curat”, webinarii cu producătorii, autoritățile publice locale etc. Ne dorim, totodată, ca autoritățile să aducă îmbunătățiri legislației actuale, prin implementarea principiului “toți actorii”, care să responsabilizeze toți actorii de pe fluxul DEEE: producători, colectori, retaileri, autorități publice locale, reciclatori si consumatori. Implicarea tuturor actorilor ar contribui la creșterea cantităților colectate și reciclate și la reducerea cantităților de DEEE care ajung în gropile de gunoi.

Cum răspunde populația campaniilor dvs?

În general, răspuns este unul pozitiv. Oamenii decid din ce în ce mai des să dea spre reciclare echipamentul vechi, iar evoluția este una ascendentă, în acest sens. Este adevărat că aceștia încă simt nevoia unei recompense, pentru a preda deșeul.

Cât de educați sunt românii, în spirit ecologic?

Românii sunt din ce în ce mai educați, în ceea ce privește colectarea separată și protecția mediului. Ne bucură, când ne întâlnim cu cei mici, să vedem că – uneori – întrebările lor, legate de protecția mediului, sunt detaliate, iar aceasta este dovada că le pasă de ce se întâmplă în jurul lor. Avem încredere că generațiile următoare vor fi mai educate și mai responsabile, în ceea ce privește mediul înconjurător și asta ne dă speranța că viitorul va fi din ce în ce mai bun.

Ce măsuri ar trebui întreprinse și cine ar trebui să fie responsabil pentru creșterea gradului de conștientizare a populației, privind măsurile care trebuie luate, pentru păstrarea unui mediu curat?

Există o serie de provocări, care încetinesc progresul colectării separate a deșeurilor electrice, în Romania, cum ar fi:

  • lipsa soluțiilor locale de debarasare, care să fie oferite de autoritățile locale;

  • pierderea deșeurilor pe fluxul de fier vechi, aceasta aducând prejudicii în ceea ce privește eliberarea necontrolată de substanțe toxice, în mediul înconjurător;

  • gradul redus de informare și conștientizare a populației.

Atitudinea cetățenilor, în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor electrice, poate fi caracterizată și de dorința de a primi o remunerație, în schimbul deșeului predat, de lipsa de informație în ceea ce privește amplasarea punctelor de colectare specializate și de obiceiul de a depozita deșeurile, în vederea unei oportunități de viitor (campanie cu premii, reutilizare, donații etc).

Ce recomandări puteți face populației?

Recomandăm populației să acționez activ, în propria comunitate, pentru a avea un impact pozitiv asupra protecției mediului. Și – dacă vorbim de debarasarea deșeurilor electrice – le recomandăm să apeleze 021 9641, unde îi vom îndruma către cea mai bună soluție pentru nevoile lor.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online