Stelian Ion, ministrul Justiției, consideră că după 17 ani este nevoie de o nouă legislaţie în domeniul justiţiei, deoarece „legislaţia pe alocuri este incoerentă”. Pachetul legislativ a fost „construit cu migală”, fără grabă, pentru a conferi un rol mai important CSM „al cărui aviz pe aceste numiri are, cel puţin la avizul negativ, are o valoare de aviz conform”, a precizat Stelian Ion.

„După 17 ani este nevoie de o nouă legislaţie pentru că au survenit multe modificări. Deja legislaţia pe alocuri este incoerentă, sunt lucruri care nu se mai potrivesc unele cu altele. În urma modificărilor din 2018 este nevoie de adoptarea de noi legi, simple modificări punctuale nu mai sunt suficiente. Justiţia are nevoie de o haină nouă”, a declarat Stelian Ion în cadrul conferinţei de presă de astăzi, 29 martie.

De asemenea, a mai precizat că s-a ținut cont de toate propunerile primite.

Noua procedură prezentată de Stelian Ion presupune ca ministrul Justiţiei să facă o propunere la CSM, dar în caz că avizul este negativ din partea CSM, procedura se va întrerupe, iar ministrul poate reveni cu alte soluții. Însă, dacă avizul este favorabil, ministrul poate prezenta propunerea preşedintelui României, care poate face o analiză proprie şi chiar să refuze propunerea. În termen de 30 de zile preşedintele trebuie să se pronunţe cu privire la această propunere şi să încheie procedura.

În ceea ce privește revocarea procurorilor de rang înalt, ministrul Justiţiei a ținut cont de cazul Kovesi, venind și aici cu o soluție: „Am ţinut cont de hotărârea CEDO în cauza Kovesi contra României, este foarte important ca în această procedură de revocare să existe o posibilitate pentru procurul revocat să se adreseze instanţei de judecată. În acest proiect de lege există această posibiltate ca decretul de revocare să poată fi atacat şi pentru motive de legalitate şi pentru motive de temeinicie, să fie atacat în instanţa de contencios administrativ fără nicio procedură prealabilă. E un element de noutate binevenit”.

Stelian Ion a explicat şi despre chestiunile care ţin de activitatea DNA, DIICOT, procedura de numire în funcțiile de procuror pentru aceste instituții devenind unificată. De asemenea, a completat Stelian Ion, este o nouă idee pentru ca ministrul Justiţiei pe viitor să nu poată exercita acţiunea disciplinară.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online