Austria a suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, după ce o femeie a murit şi o alta a prezentat complicaţii grave

75
astrazeneca

Autoritățile austriece au suspendat vaccinările cu vaccinul produs de AstraZeneca dintr-un lot de doze, ca măsură de precauție în timp ce investigau moartea unei persoane și boala alteia după inocularea vaccinului, a declarat duminică o agenție de sănătate, potrivit reuters.

„Biroul Federal pentru Siguranță în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură temporală cu o vaccinare din același lot al vaccinului AstraZeneca din clinica raională Zwettl” din provincia Austria de Jos.

O femeie în vârstă de 49 de ani a murit ca urmare a unor tulburări severe de coagulare, în timp ce o femeie de 35 de ani a dezvoltat o embolie pulmonară și se recuperează. O embolie pulmonară este o boală pulmonară acută cauzată de un cheag de sânge dislocat.

„În prezent, nu există dovezi ale unei relații cauzale cu vaccinarea”, a spus BASG.

Ziarul austriac Niederoesterreichische Nachrichten, precum și radiodifuzorul ORF și agenția de știri APA au raportat că femeile erau ambele asistente care lucrau la clinica Zwettl.

BASG declara că coagularea sângelui nu se numără printre efectele secundare cunoscute ale vaccinului și se continuă investigația pentru a exclude complet orice legătură posibilă.

„Ca măsură de precauție, stocurile rămase din lotul de vaccin afectat nu mai sunt eliberate sau vaccinate”, a adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declarat: „Nu au fost confirmate efecte adverse grave asociate vaccinului”, adăugând că toate loturile sunt supuse unor controale de calitate stricte și riguroase.

Studiile și experiența reală de până acum sugerează că vaccinul este sigur și eficient și a fost aprobat pentru utilizare în peste 50 de țări, a spus el.

AstraZeneca a mai spus că este în contact cu autoritățile austriece și că va susține pe deplin ancheta.

Autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene la sfârșitul lunii ianuarie au aprobat produsul, spunând că este eficient și sigur de utilizat, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la jumătatea lunii februarie a listat produsul pentru uz de urgență.
Reacțiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte, iar problemele de coagulare a sângelui nu au fost raportate.

O evaluare a siguranței efectuată de autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a mai mult de 360.000 de persoane care au primit vaccinul Astra în țară între lansarea de la începutul lunii februarie și 26 februarie a concluzionat că reacțiile adverse sunt în conformitate cu profilul de siguranță descris în studiile clinice.

Facebook Comments