Administrațiile vamale din România și Moldova consolideazã cooperarea transfrontalierã

57

Autoritățile vamale din România și Republica Moldova au convenit asupra unui set de acțiuni menite să consolideze cooperarea transfrontalieră între cele două state. Măsurile au fost discutate în cadrul întrevederii dintre directorul general al Direcției Generale a Vămilor – Agenția Națională de Administrare Fiscală, Marcel Simion Mutescu și directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Sergiu Burduja. Ședința s-a desfășurat la Chișinău, cu participarea secretarului general adjunct al ANAF, Bogdan Ionel Floricel.

Principalele subiecte de pe agenda întâlnirii au fost implementarea și actualizarea Planului de colaborare bilaterală, reabilitarea infrastructurii celor mai tranzitate posturi vamale, Conceptul privind procedurile de vămuire comună și intensificarea măsurilor de protecție la frontieră împotriva COVID-19.

În cadrul discuțiilor, oficialii au evaluat rezultatele implementării Planului de cooperare dintre cele două autorități și au convenit asupra completării acestuia, în concordanță cu necesitățile actuale. În acest context, se preconizează ca părțile să dezvolte noi mecanisme de schimb a informațiilor, astfel încât să fie asigurată operativitatea comunicării, în vederea prevenirii eventualelor fraude vamale.

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței bilaterale l-a constituit stadiul de implementare a proiectului major de investiții ce vizează reabilitarea și modernizarea punctelor de trecere ”Sculeni-Sculeni”, ”Leușeni-Albița” și ”Giurgiulești-Giurgiulești”. Astfel că, în contextul demarării în scurt timp a lucrărilor de reconstrucție la postul vamal Sculeni, a fost propusă redirecționarea traficului spre punctul de trecere al frontierei Lipcani-Rădăuți Prut.

La final, părțile au semnat și un Plan de acțiuni, în scopul intensificării măsurilor de protecție la frontieră împotriva COVID-19, dar și în vederea fluidizării traficului de Sărbătorile Pascale, în cazul în care se va înregistra un număr mai mare al mijloacelor de transport la intrarea sau ieșirea din țară.

Directorulul Direcției Generale a Vămilor, Marcel Mutescu, a apreciat buna colaborare pe care Vama Română o are cu Vama Republicii Moldova, exprimându-și întreaga deschidere pentru continuarea relațiilor de parteneriat, dezvoltate de-a lungul timpului. Reprezentanții celor două autorități au reiterat angajamentul privind unificarea eforturilor, în vederea intensificării interacțiunii în procesul de vămuire, care va permite facilitarea comerțului, fluidizarea traficului, precum și securizarea frontierei.

Facebook Comments