Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) anunță că în cazul intrării unor țări pe listele roșii sau galbene, atât timp cât granițele sunt deschise, rămâne în vigoare contractul cu turistul, in felul acesta agențiile de turism nu poartă răspundere pentru modificarea încadrării destinației între data achiziționării serviciilor turistice și data întoarcerii.

„În ultimele săptămâni, mai multe țări care sunt destinații turistice pentru români, precum Grecia sau Turcia, au intrat pe lista roșie. În acest caz, turiștii nevaccinați cu vârstele de peste 16 ani trebuie să-și asume carantina la revenirea în țară. ANAT subliniază că agențiile de turism nu poartă răspundere pentru modificarea încadrării destinației între data achiziționării serviciilor turistice și data întoarcerii, ci pentru buna organizare și derulare a pachetului turistic”, transmite ANAT printr-un comunicat de presă.

ANAT mai precizează că în cazul intrării unor țări pe listele roșii sau galbene, atât timp cât granițele sunt deschise, rămâne în vigoare contractul cu turistul. De asemenea, agenția de turism are doar obligația de a asigura prompt serviciile turistice, fie ele de cazare, masă sau, după caz, transport, tururi opționale, ghid, transfer etc. potrivit ofertei inițiale.

Președintele Consiliului Regional Centru al ANAT, Cristian Vlad subliniază că decizia intrării anumitor țări pe lista roșie, respectiv galbenă din punct de vedere al riscului epidemiologic aparține Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) iar culorile sunt raportate strict la situația epidemiologică a României.

”Decizia intrării anumitor țări pe lista roșie, respectiv galbenă din punct de vedere al riscului epidemiologic aparține Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) iar culorile sunt raportate strict la situația epidemiologică a României. De exemplu, Turcia este roșie pentru România dar poate fi verde sau galbenă pentru altă țară. În ultima vreme, agențiile de turism s-au confruntat cu turiști nemulțumiți care au rezervări în special în țările aflate pe lista roșie și care solicitau returnarea banilor sau reprogramare. Menționăm că agențiile nu poartă vreo responsabilitate pentru intrarea unei țări pe lista roșie, cât timp acea destinație este deschisă. În plus, există posibilitatea vaccinării, în prezent, la îndemână pentru majoritatea turiștilor, alături de dovada trecerii prin boală, deci imunizare”.

De asemenea, ANAT le recomandă turiștilor încheierea de asigurări storno, respectiv de călătorie. Aceste asigurări au prețuri foarte accesibile și pot acoperi multe situații imprevizibile, care pot fi dovedite, precum îmbolnăviri sau accidente. Menționăm că asigurarea storno nu acoperă situații precum trecerea unei țări pe lista roșie.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online