În urma analizei activității Observatorului european al secetei, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a realizat un raport „Seceta în Europa – iulie 2022”, care arată că 46% din teritoriul Europei este expus secetei la nivel de avertizare și 11% la nivel de alertă, unde plantele sunt stresate din cauza deficitului de umiditate a solului.
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Schimbările climatice sporesc riscul de secetă severă și de incendii de vegetație în întreaga lume. Centrul Comun de Cercetare pune știința și tehnologia în serviciul monitorizării schimbărilor climatice. Prin acest raport, înțelegem mai bine situația pentru a ne putea proteja pădurile, recoltele și apele.”
Din cauza secetei, Franța, România, Spania, Portugalia și Italia sunt așteptate să-și scadă producția culturilor din acest an. De asemenea, Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația sunt și ele afectate aproape în aceeași măsură.
În urma declarării secetei intense din 5 regiuni din Italia, conducerea țării a impus restricții de utilizare a apei, întrucât apa disponibilă este insuficientă. Totodată, bazinul fluvial Pad, a înregistrat cel mai înalt nivel de severitate a secetei. Franța a luat și ea măsuri similare de limitare a apei.