COVID 19

Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, a declarat: „În ultimele zece zile, numărul cazurilor COVID-19 și de decese raportate în UE / SEE a crescut de zece ori, centrul pandemiei globale fiind acum concentrat pe Europa. Numărul de cazuri COVID-19 raportate este în creștere rapidă în toate țările UE / SEE și Marea Britanie, iar rata de notificare crește pe o traiectorie similară, cum a fost observată în provincia Hubei la începutul lunii februarie și în Italia la începutul lunii martie. Considerăm că riscul ca capacitatea sistemului de asistență medicală să fie depășită în UE / SEE și Marea Britanie în săptămânile următoare să fie ridicat. Toate țările UE / SEE ar fi trebuit să inițieze măsuri de răspuns adecvate, proporționale și bazate pe dovezi, menite să mențină sau să crească capacitatea serviciilor de terapie intensivă națională și a sistemelor lor de sănătate. Cu toții trebuie să respectăm cu strictețe măsurile de sănătate publică pe care autoritățile naționale le pun în aplicare. Trebuie depuse toate eforturile pentru protejarea celor mai vulnerabili din societățile noastre. „

La 25 martie 2020, peste 416.916 cazuri de COVID-19 au fost raportate la nivel mondial, de peste 150 de țări. O proporție din ce în ce mai mare de cazuri globale provin din țările UE / SEE și Marea Britanie. Începând cu 25 martie, în UE / SEE și Marea Britanie au fost raportate 204 930 de cazuri și 11 810 decese. Numărul de cazuri de COVID-19 raportate este în creștere rapidă în toate țările UE / SEE și Marea Britanie, iar rata de raportare crește pe o traiectorie similară ca cea observată în provincia Hubei la sfârșitul lunii ianuarie / începutul lunii februarie și în Italia la sfârșitul lunii februarie / începutul lunii martie, inforemaza Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Prezentările clinice ale COVID-19 variază de la niciun simptom (asimptomatic) până la pneumonie severă; boala severă poate duce la moarte. În țările UE / SEE cu date disponibile, 30% dintre cazurile diagnosticate de COVID-19 au fost spitalizate și 4% au avut boli grave. Ratele de spitalizare au fost mai mari pentru cei cu vârsta peste 60 de ani. Estimările cazurilor de fatalitate brută pentru Germania, Italia și Spania au arătat că atât riscul, cât și numărul absolut de decese au crescut rapid odată cu vârsta pentru cei cu vârsta de peste 60 de ani în fiecare țară. Dintre cazurile spitalizate, în 15% din cazuri s-a raportat boală severă, iar decesul a avut loc în 12% din aceste cazuri, cu un număr mai mare de cazuri de deces la varstici.

Evaluare a riscurilor

În situația actuală în care COVID-19 se răspândește rapid în Europa, evaluarea actuală este:

  • Riscul de boală severă asociat cu COVID-19 pentru persoanele din UE / SEE și Marea Britanie este considerat în prezent moderat pentru populația generală și foarte mare pentru varstnici și persoanele cu afecțiuni cronice de bază.
  • Riscul de apariție a transmiterii pe scară largă a comunității naționale de COVID-19 în UE / SEE și Marea Britanie în săptămânile următoare este moderat dacă există măsuri de atenuare eficiente și foarte ridicate dacă nu există măsuri de atenuare insuficiente.
  • Riscul de depășire a capacității sistemului de asistență medicală în UE / SEE și Marea Britanie în următoarele săptămâni este considerat ridicat.

Ce este nou în această actualizare?

  • Date actualizate privind situația epidemiologică din UE / SEE și Marea Britanie
  • Date despre boala și gravitatea cazurilor din Europa
  • Risc asociat cu COVID-19 pentru persoanele din UE / SEE și Marea Britanie
  • Riscul transmiterii pe scară largă a comunității naționale în UE / SEE și Marea Britanie în următoarele săptămâni
  • Depășirea capacității sistemelor de asistență medicală în UE / SEE și Marea Britanie în săptămânile următoare
  • Opțiuni de pregătire și răspuns pentru faza de atenuare, axate pe amenajarea comunității, spitale și supraveghere și testare.