Două acorduri cu privire la transportul rutier de mărfuri, au fost semnate între comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, ministrul infrastructurii Ucraina, Oleksandr Kubrakov și viceprim-ministrul și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, potrivit Comisiei Europene.

Scopul acestor acorduri este să ajute la securizarea lanțurilor de aprovizionare, inclusiv la securitate alimentară, în special din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, în urma căruia mai multe rute de transport tradiționale au fost blocate.

„Liberalizăm parțial transportul rutier în UE pentru transportatorii rutieri de marfă din Ucraina și din Moldova, pentru a menține fluxurile de export și pentru a asigura faptul că Ucraina poate importa mărfurile de care are nevoie. În plus, aceste acorduri vor fi de ajutor Republicii Moldova, care a pierdut rute de transport esențiale prin Ucraina pentru propriile sale exporturi și a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina” a declarat comisarul Adina Vălean.

Pe lângă faptul că transportatorii rutieri de marfă nu vor mai avea nevoie de acte care să permită acest tip de operațiuni în UE, permisele de conducere și certificatele de competență profesională ucrainene vor fi recunoscute în Europa.

Totodată, în urma semnării înțelegerii la nivel înalt privind rețeaua TEN-T de la Lyon, Uniunea Europeană va include în legislație hărțile TEN-T actualizate ale Ucrainei. Această înțelegere „subliniază intenția comună de a promova planificarea și dezvoltarea adecvată a unei conectivități de transport sustenabile și eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor între cele două părți ”, potrivit Comisiei Europene.

 

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online