Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind posibila încălcare a legislației în domeniul concurenței de către Auto Italia Impex SRL, o parte a firmelor de reparații autorizate din rețeaua Auto Italia și Uniqa Asigurări.

Auto Italia este importatorul oficial în România al brandurilor Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Fiat Professional, Abarth și Maserati.

Astfel, autoritatea de concurență are indicii că Auto Italia Impex SRL, 27 dintre firmele de reparații autorizate din rețeaua sa și UNIQA Asigurări SA și-au coordonat comportamentul, având ca scop stabilirea tarifelor, discounturilor și a altor condiții de tranzacționare, pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor din România.

În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile și/sau punctele de lucru ale Auto Italia Impex SRL, UNIQA Asigurări SA și patru dintre reparatorii autorizați vizați de investigație.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor relevante, în vederea clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.

Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.

Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei, în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Reamintim că autoritatea de concurență mai are în derulare o investigație ce vizează posibile practici anticoncurențiale, privind serviciile de reparare a autovehiculelor asigurate, în cadrul căreia a efectuat inspecții inopinate la ACODAREN (Asociaţia Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan) şi ale unora din companiile membre ale acesteia, la Automobile-Dacia SA, la Renault Commercial Roumanie SRL și la mai multe societăți de asigurare.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online