Presedintelui Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor (ARB), Bogdan Neacșu, a remis presei poziția sa privind situatia si comentariile legate de verificarile Consiliului Concurenței, aflate în desfășurare.

Bogdan Neacșu consideră că este normnală această preocupare a Consiliului Concurenței.

″Preocuparea Consiliului Concurenței, în ceea ce privește evoluția dobânzilor bancare, în măsura în care acestea se reflectă în ratele plătite de consumatori și în modul de remunerare a depozitelor, este normală. Aș spune chiar că este binevenită și este un semnal că lucrurile sunt sub control şi că autorităţile se preocupă și sunt, împreună cu băncile, în serviciul populației. Nu trebuie să existe niciun dubiu privind acest subiect, mai ales când impactează o mare parte a populației”.

Presedintelui Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor subliniază faptul că dobânyile bancare au tendință de creștere, în toată lumea.

„Creșteri ale ratelor dobânzilor – atât pe palierul consumatorilor, cât și la nivelul piețelor interbancare se înregistrează nu doar în România, ci la nivel global, în contextul valului inflaționist. Piața banilor este o piață liberă, în care prețurile – ratele dobânzilor – se formează pe baza lichidității (raportul cerere-ofertă) și încorporează atât condițiile curente de piață, cât și anticipațiile jucătorilor din piață, iar în prezent suntem într-un context marcat de volatilitate ridicată și multiple incertitudini”.

Bogdan Neacșu a explicat că mecanismele de piață funcționează și în cazul băncilor.

„Faptul că semnalele legate de evoluția prețurilor au contribuit la creșterea dobânzilor oferite la depozite, de la mai puțin de 1,5% la începutul anului – în cazul depozitelor pentru populație, până la 7,5% – media la nivelul pieței la sfârșitul lunii septembrie este o ilustrație a modului de funcționare a mecanismelor de piață și arată că băncile sunt în concurență pentru a-și acoperi nevoia de lichiditate prin atragerea de resurse de la clienți.″

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online