Asociația ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă” a organizat la Teatrul Elisabeta a cărui sală a fost arhiplină, cea de-a III-a ediție a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, avându-l ca invitat special pe gen.Lt.(rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic.

„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat de Asociația ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, cu scopul de a le aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații de tineri.

Cu o prezenţă cuceritoare, şarmantă, DUMITRU DORIN PRUNARIU a acceptat invitaţia Asociației „Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, un moment cu atât mai semnificativ, cu cât, pe 27 septembrie, Seniorul român al spațiului, va aniversa 70 de ani.

Dumitru Dorin Prunariu a spus că, deși este pensionar, are o viață foarte activă:

”Mă simt onorat că sunt invitatul acestei gale şi că mă numiţi oficial un Senior de Colecţie. Mă bucur că pot fi interlocutorul dumneavoastră şi că am ocazia să discutăm, aşa, ca între prieteni. Şi eu sunt pensionar din anul 2007, dar, deşi mă apropii de o vârstă rotundă, la care mulţi şi-ar dori doar să se relaxeze, să se odihnească, să stea cu familia, cu nepoţii, eu, mărturisesc, încerc, şi reuşesc să fiu şi soţ, şi tată, şi bunic, dar să fiu activ, permanent în mişcare, să călătoresc, să dau curs invitaţiilor la reuniuni, congrese, conferinţe, întâlniri cu elevii şi studenţii. Pur şi simplu le fac pe toate din mers. Nu îmi place să stau! Poate că toate acestea mă menţin în formă şi de aceea puţini sunt aceia care mă cred că împlinesc, peste două săptămâni, 70 de ani. O vârstă foarte frumoasă”!

Distinsul invitat mărturisește că – și la această vârstă – ar fi gata să mai zboare în spațiul cosmic:

”Dacă mi s-ar oferi ocazia să zbor în Cosmos sau pe Lună, nu aş sta nicio clipă pe gânduri! Aş spune pe loc, DA! Mi-ar trebui doar vreo doi ani de pregătire”!

Dumitru Dorin Prumariu a efectuat zborul în Cosmos în anul 1981, iar atunci devenise cel mai popular român, mai ales printre tineri și nu numai.

Pentru că am trăit acele vremuri, fiind student chiar la Aeronave (cum spuneam noi, pe scurt, Facultății de Inginerie Aerospațială), știu că – alături de mine – toți colegii mei doreau să fim ca el, iar Dumitru Prunariu era eroul nostru.

Tocmai de aceea, l-am întrebat dacă acest succes nu i-a adus și neplăceri, deoarece, în acele vremuri, singurul erou al țării trebuia să fie Nicolae Ceușescu.

BUN

Mi-a răspuns că, într-adevăr, la vreo două luni de la revenirea din Spațiu, când s-a constatat că ajunsese la o popularitate mult prea mare pentru a fi acceptată, a venit un ordin „de sus” ca să nu se mai vorbească despre el, nici la televiziune și nici la radio. Articole scrise de Dumitru Prunariu au mai apărut, sporadic, doar în presa vremii, dar undeva către ultimele pagini…

Dumitru Dorin Prunariu a recomandat seniorilor să fie activi:

“70 de ani… Este doar o cifră. În sufragerie, aparatul de gimnasctică se află la loc de cinste. Fac mişcare, sport, merg cu bicicleta, alerg prin aeroporturile lumii – abia m-am întors din SUA, iar mâine plec la Paris, duc o viaţă sănătoasă, fără excese, dar și fără să îmi refuz micile plăceri, ca toată lumea. Sincer să fiu, m-am gândit pentru prima dată că încep să îmbătrânesc la vârsta de 45 de ani… Am avut şi nişte probleme medicale, dar le-am trecut cu bine. Apoi a venit vârsta de 60 de ani. Şi atunci mi-am spus: Cum să îmbătrânesc, când eu mă simt ca înainte?!… Aşa că, am mers mai departe, în același ritm. Şi uite că, acum, când mai am puţin şi împlinesc 70 de ani, mă gândesc déjà ce voi face la 80 de ani! Pentru că atunci, vreau să fiu la fel de activ, să continui să am vise, idealuri, proiecte de îndeplinit… De vârstă nu trebuie să ţineţi niciodată cont! Pensia nu trebuie petrecută pasiv! Un pensionar trebuie să fie activ! Vă îndemn să aveţi şi să vă găsiţi mereu preocupări, chiar dacă sunteţi sau vă simţiţi singuri, neajutoraţi, deprimaţi. Gândiţi pozitiv, altfel, indiferent de vârstă, se instalează degradarea, sub toate formele ei! Fiţi conştienţi că, cele mai importante lucruri legate de noi înşine, de hotărâri din viaţa noastră, depind de noi, şi mai puţin de alţii. Desigur, depindem şi de mediul în care trăim, de sănătatea noastră, de conduită, de stilul de viaţă, dar mai ales de noi. Aveţi atâtea de transmis tinerei generaţii, sunteţi cu toţii creativi, aveţi ce povesti, ce împărtăşi, participați la evenimente, cursuri și concursuri, călătoriţi, mergeţi la spectacole, ieşiţi le plimbare! Nu staţi! Puneţi-vă în valoare, stabiliţi-vă obiective realizabile, pe termen scurt sau lung. Fugiţi de apatie, de depresie, de singurătate şi nu vă descurajaţi! Eu, de exemplu am un calendar foarte clar şi bine pus la punct, inclusiv pentru anul viitor şi anii care urmează! Nu toate s-au realizat atunci când mi-am dorit şi mi-am propus, dar nu le abandonez!”.

În deschiderea Galei – moderate de jurnalista Mihaela Bîrzilă – președinta Asociației “Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, Alexandra Dobre, a mărturisit că aproape jumătate de an au durat demersurile pentru a-l avea alături de Dumitru Prunariu:

“Mă bucur să vă revăd, după această perioadă care ne-a ţinut departe unii de ceilalţi…Personal, am aşteptat aproape şase luni, pentru ca acest vis să devină realitate, pentru a ne bucura împreună, în această seară, de prezenţa invitatului nostru! Am avut răbdare, dar a meritat aşteptarea, pentru că dumnealui este foarte ocupat, solicitat şi invitat pretutindeni, în Bucureşti, în ţară şi în întreaga lume. Domnul Dumitru Dorin Prunariu este un veritabil senior de colecţie al României, este un exemplu, un model, atât pentru tineri, cât şi pentru seniori, mereu activ, tonic, plin de viaţă, cu proiecte şi vise… România, nu este încă pregătită pentru schimbările demografice şi mai ales pentru seniorii noștri care au atâtea nevoi… Doresc să anunţ, cu această ocazie, că Ministerul Muncii si Protecției Sociale va demara Strategia Naţională pentru Îmbătrânire Activă, un program din al cărui grup de lucru vom face şi noi parte, un proiect foarte important pentru România şi ţările europene. Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă, deci, cu atât mai importanţi sunt seniorii noştri, pentru drepturile cărora ne luptăm”.

La eveniment au fost prezenţi şi Cristian Vasilcoiu, Secretar de Stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Claudia Nicolae, Director General Agerpres, Măriuca Ivan, Preşedinta Fundației Crucea Alb Galbenă, Daniel Crunțeanu, Decanul Facultăţii de Inginerie Aerospațială – UPB, Cerasela Măciucă, Director General Căminul pentru Persoane Vârstnice “Nicolae Cajal”, Dragoș Preda, fost Director General al Societății Naționale de Radiocomunicații S.A RADIOCOM, membri și reprezentanți ai ARPIA Asociația Română Pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, în frunte cu Președintele ARPIA, filiala București-Otopeni, Cdr.(r) Alexandru Popa, elevi și studenți, pensionari și, bineînțeles, membri ai Asociației “Institutul pentru Îmbătrânire Activă”.

Primele două ediții ale Galei „SENIORI de COLECȚIE” le-au avut ca invitate pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ, preşedinta Federaţiei Române de de Canotaj și a C.S. Dinamo, simbol al sportului românesc, un model de conduită și profesionalism, o femeie cu o carieră impresionantă și o familie minunată şi – respectiv – pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE, a cărei viaţă şi carieră artistică sunt exemplare.

Acest proiect va continua cu organizarea, în fiecare lună, a câte unei ediții, cu invitați de excepție și va culmina cu lansarea unui album ”de colecție” cu cele mai frumoase imagini surprinse la fiecare eveniment, dar și cu toate confesiunile, cu întrebările și răspunsurile interlocutorilor, cu mărturisirile, poveștile și povestirile fiecărui invitat special.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online