Deși pandemia de COVID-19 afectează viața de zi cu zi a cetățenilor europeni, de mai bine de un an, atitudinea față de Uniunea Europeană (UE) rămâne pozitivă, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru standard, realizat în februarie-martie 2021.

Imaginea UE și încrederea în UE s-au ameliorat, atingând nivelul lor cel mai înalt, de mai bine de zece ani.

Cetățenii europeni identifică sănătatea și situația economică ca fiind principalele două preocupări, atât la nivelul UE, cât și la nivel național.

Sondajul indică, de asemenea, o creștere a îngrijorării cu privire la situația actuală a economiilor naționale: 69 % dintre europeni consideră că situația este în prezent „proastă”, iar 61 % dintre europeni se tem că economia țării lor se va redresa în urma impactului pandemiei abia „în 2023 sau mai târziu”.

1. Încrederea și imaginea UE

Aproape jumătate dintre europeni au încredere în Uniunea Europeană (49 %), ceea ce reprezintă o creștere de 6 puncte, față de sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2020. Este cel mai înalt nivel înregistrat din primăvara anului 2008. Încrederea în guvernele naționale (36 %) și în parlamentele naționale (35 %) a pierdut teren, deși ambele rămân la un nivel mai ridicat, decât în toamna anului 2019.

În privința României, 58% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o creștere cu 4 puncte, față de sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2020.

În 20 de state membre, majoritatea respondenților afirmă că au încredere în UE, cele mai ridicate niveluri fiind înregistrate în Portugalia (78 %) și Irlanda (74 %).

Imaginea pozitivă a UE (46 %) a atins nivelul său cel mai înalt din toamna anului 2009, înregistrând o creștere de 6 puncte procentuale față de vara anului 2020. Mai puține persoane au o imagine neutră despre UE (38 %, -2), în timp ce 15 % (-4) au o imagine negativă despre UE.

Majoritatea respondenților au o imagine pozitivă despre UE în 25 de state membre ale UE (față de 13 în vara anului 2020), procentele cele mai ridicate fiind înregistrate în Portugalia (76 %) și Irlanda (75 %).

2. Principalele preocupări la nivelul UE și la nivel național

Aproape patru cetățeni ai UE din zece consideră că cea mai importantă problemă cu care se confruntă, în prezent, UE este sănătatea: 38 % dintre respondenți menționează acum acest aspect, o creștere semnificativă, cu 16 puncte procentuale, față de vara anului 2020.

Sănătatea ocupă primul loc, în fața situației economice (35 %, procent neschimbat), situația finanțelor publice ale statelor membre ocupând acum locul al treilea (21 %, -2).

Mediul și schimbările climatice ocupă, acum, locul al patrulea (20 %, procent neschimbat), în timp ce imigrația, pentru prima dată din toamna anului 2014, cu un procent de 18 % (-5 puncte), nu se mai numără printre principalele trei preocupări.

Șomajul se află pe locul al șaselea, fiind menționat de 15 % dintre respondenți (-2 puncte procentuale).

În ceea ce privește principalele preocupări la nivel național, sănătatea este, de asemenea, percepută ca fiind cea mai importantă chestiune (44 %), în creștere cu 13 puncte procentuale, față de vara anului 2020.

Situația economică ocupă a doua poziție, fiind menționată de o treime dintre europeni (33 %, procent neschimbat), în timp ce un sfert dintre aceștia menționează șomajul (25 %, -3).

3. Situația economică și moneda euro

Percepția cu privire la economia națională a continuat să se deterioreze: doar 29 % dintre cetățenii UE consideră, în prezent, că situația este „bună” (-5 puncte procentuale, față de vara anului 2020; -18, față de toamna anului 2019), cel mai scăzut nivel pentru acest indicator, din primăvara anului 2013. Proporția europenilor care consideră că această situație este „proastă” a câștigat teren în mod corespunzător (69 %, +5).

Percepțiile pozitive asupra situației actuale a economiei naționale variază foarte mult între statele membre ale UE, de la 86 %, în Luxemburg, până la 7 %, în Italia.

Sprijinul pentru moneda euro rămâne foarte ridicat: 79 % (+4) dintre cetățenii din Zona Euro sunt în favoarea monedei euro, cel mai înalt nivel din 2004, cifrele variind de la 95 %, în Portugalia, la 70 %, în Franța și Austria. În ansamblu, în Uniunea Europeană, șapte din zece europeni sprijină moneda euro (70 %, +3), cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

4. Pandemia de COVID-19

43 % dintre europeni sunt mulțumiți de măsurile luate până în prezent de guvernele naționale, pentru combaterea pandemiei (-19 puncte procentuale, față de vara trecută), în timp ce 56 % sunt nemulțumiți (+19).

Același procent din rândul cetățenilor europeni sunt mulțumiți de măsurile luate de UE (43 %, -2), în timp ce 49 % sunt nemulțumiți (+5). Cu toate acestea, 59 % au încredere că UE va lua deciziile corecte, în viitor, în ceea ce privește răspunsul său la pandemie.

Peste șase europeni din zece (61 %) consideră că economia țării lor se va redresa, în urma impactului pandemiei de COVID-19, în 2023 sau mai târziu. Mai puțin de un sfert consideră că redresarea va avea loc în 2022 (23 %) și doar 5 % cred că redresarea va avea lor anul acesta, în 2021.

Aproape unul din zece europeni se teme că economia țării sale nu se va redresa niciodată, în urma impactului pandemiei (8 %).

Majoritatea europenilor consideră că planul de redresare al UE, în valoare de 750 de miliarde EUR, NextGenerationEU, este un instrument eficace pentru a face față efectelor economice ale pandemiei de COVID-19 (55 %). Aproape patru din zece consideră că nu este eficace (38 %).

Începând cu vara anului 2020, experiența personală a europenilor în ceea ce privește măsurile de combatere a pandemiei, cum ar fi izolarea, s-a deteriorat: majoritatea cetățenilor UE consideră, acum, că a fost greu să facă față acestei experiențe (40 %, +8 puncte procentuale, față de vara anului 2020), în timp ce mai puțin de trei din zece afirmă că a fost ușor (29 %, -9). Proporția celor care afirmă că le-a fost deopotrivă de ușor și de greu a rămas aproape neschimbată, situându-se la 31 % (+1).

5. Vaccinarea împotriva COVID-19

45 % dintre europeni au răspuns că ar dori să fie vaccinați cât mai curând posibil – sau fuseseră deja vaccinați, în momentul efectuării sondajului, iar 20 % ar dori să facă acest lucru, în 2021. 21 % ar prefera să fie vaccinați mai târziu. Doar 12 % afirmă că nu se vor vaccina niciodată, iar 2 % „nu știu”.

În 21 de țări, majoritatea respondenților ar dori să fie vaccinați cât mai curând posibil sau au fost deja vaccinați, procentele cele mai ridicate înregistrându-se în Irlanda (74 %), Danemarca (73 %) și Suedia (71 %).

Pe de altă parte, mai puțin de un respondent din cinci intenționează să se vaccineze cât mai curând posibil în Bulgaria (19 %) și Cipru (16 %).

Context

Sondajul „Eurobarometru standard (EB 94) – iarna 2020-2021” a fost realizat prin interviuri față în față și online, în perioada 12 februarie – 18 martie 2021, în cele 27 de state membre ale UE și în 12 țări sau teritorii[1]. În perioada 12 februarie – 11 martie 2021, au fost realizate 27 409 interviuri, în statele membre ale UE-27.

Informații suplimentare

Eurobarometru Standard 94

[1] Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), cinci țări candidate (Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia), Bosnia și Herțegovina, Islanda, Norvegia, Elveția, Regatul Unit, precum și comunitatea cipriotă turcă, din acea parte a țării care nu este controlată de guvernul Republicii Cipru și Kosovo* (* această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu RCSONU 1244/99, precum și cu Avizul CIJ privind Declarația de independență a Kosovoului).

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online