Guvern: S-a aprobat semnarea Contractului de finanțare cu Banca Europeanã de Investiții, pentru construirea Spitalului Regional de Urgențã Iași

63

Guvernul României a aprobat, în ședința de astãzi, 25 martie 2021, semnarea Contractului de finanțare dintre România și Banca Europeanã de Investiții (BEI), în valoare de 250 milioane de euro, destinat construirii Spitalului Regional de Urgențã Iași, precum și acordarea împuternicirii de semnare ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare. El a subliniat că pandemia a arătat că trebuie modernizată infrastructura din domeniul Sănătății.

“Asigurarea finanțãrii necesare dezvoltãrii sistemului sanitar și îmbunãtãțirii serviciilor de sãnãtate publicã reprezintã un pas important cãtre normalitate. Pandemia Covid-19 ne-a arãtat, încã o datã, necesitatea modernizãrii infrastructurii sanitare din România și voi face tot ce îmi stã în putere, ca ministru de Finanțe, sã mã asigur cã sectorul de sãnãtate va primi sprijinul de care are nevoie”.

Ministerul Sãnãtãții va coordona construcția Spitalului Regional de Urgențã Iași, pe o perioadã de aproximativ 7 ani, iar data limitã de tragere a sumelor împrumutului este de 84 luni, de la data semnãrii contractului de finanțare. Conform documentației tehnico-economice, costul total net al acestui proiect este de 420,9 milioane euro, din care aproximativ 60% va fi finanțat prin împrumutul ce urmeazã a fi contractat cu Banca Europeanã de Investiții, iar restul de 40% – de la bugetul de stat și din fonduri nerambursabile.

Realizarea a trei dintre cele opt spitale regionale, respectiv, Iași, Cluj-Napoca și Craiova, a fost deja demaratã de Ministerul Sãnãtãții și va fi finanțatã din fonduri europene nerambursabile. Costul total estimat al acestor investiții este de cca. 1,6 mld. euro.

Facebook Comments