La începutul anului 2021, Asociația Help Autism a lansat programul Help Home – primul program de viață independentă din România dedicat exclusiv adolescenților cu autism.

În luna iunie a acestui an, Asociația Help Autism, în parteneriat cu Primăria Sectorului 3, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3, deschide ușa celui de-al doilea centru Help Home – un spațiu de exersat pentru un viitor acasă, apartamentul în care adolescenții cu autism vor învăța zilnic să spună „Pot Singur”, la toate acele lucruri mărunte, dar esențiale, pe care ei nu le pot face încă singuri.

Sprijinul DGASPC Sector 3 constă în punerea la dispoziție a spațiului unde se desfășoară activitatea programului Help Home, Asociația Help Autism împreună cu partenerii săi asigurând personalul și resursele necesare, oferind astfel intervenția terapeutică corespunzătoare nevoilor pentru adolescenții cu minți aparte.

Programul Help Home este gratuit, iar în a doua locuință vor primi ajutor specializat 10 adolescenți și tineri din București – ei își vor petrece câteva ore pe zi în Help Home Ozana.

Extinderea programului, deschiderea noii locuințe Help Home și conturarea acestui parteneriat reprezintă un pas înainte spre atingerea scopului final al programului, și anume: independența și autonomia tinerilor cu autism și oferă un model de bună practică pentru alte orașe din țară.

Investiția anuală în acest program se ridică la 50 000 de euro pentru fiecare apartament, fonduri acoperite din sponsorizări private și donații individuale.

Elena Nicolae, psihoterapeut și coordonator al programului Help Home, spune că, prin acest program, tinerii autiști pot deveni din ce în ce mai in dependenți.

„În Help Home, Pot singur! devine posibil. În primul Help Home am văzut cum tinerii cu minți aparte reușesc cu adevărat să fie pe zi ce trece mai independenți. Am văzut cum Nu pot deschide pachetul de cașcaval, se transformă în: Uite, ți-am făcut un sandviș. Poftă bună. Am văzut cum Nu pot să-mi pun geaca pe umeraș, se transformă în: Am reușit să fac curat singur acasă. Am văzut cum tinerii au început să comunice mai des și să construiască relații de prietenie aparte; cum au grijă unii, față de ceilalți. Progresul adolescenților care urmează programul Help Home este vizibil, iar bucuria noastră – a părinților, a terapeuților și a tuturor celor care au făcut posibil acest proiect – este din ce în ce mai mare. Ei au nevoie de noi, de atenția fiecăruia dintre noi, pentru ca, într-o zi, independența lor să nu mai fie doar un vis”.,

Conform raportului CDC 2020, 1 din 54 de copii este afectat de autism. În România, se estimează că trăiesc peste 30.000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), cu toate că doar jumătate sunt în evidența statului, dintre care 13.905 sunt copii (conform datelor culese în perioada ianuarie – iunie 2019, pentru realizarea ”Analizei naționale de etapă a situației abilitării / reabilitării persoanei cu tulburări din spectrul autist (copil și adult), în vederea elaborării Planului Național pentru Autism 2020 – 2024), autismul fiind considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei.

În prezent, fără existența unui program de terapie specific, un adolescent cu autism nu poate să se dezbrace sau să se îmbrace singur, nu poate merge la toaletă fără un însoțitor, nu poate să-și prepare fără ajutor un sandviș, nu poate sta singur acasă, nu poate traversa strada, nu poate să se gândească la viitor și – în definitiv – nu își poate trăi viața de unul singur. Aceasta este realitatea majorității tinerilor cu TSA.

Pentru a face posibilă existența Help Home pe termen lung și pentru a extinde soluția și în alte locații, este nevoie de susținerea exterioară, de sprijinul donatorilor și sponsorilor.

Daniela Bololoi, președinta asociației Help Autism, face apel către instituțiile și companiile locale, în vederea sprijinirii acestui program.

„Ne dorim să multiplicăm acest program în multe alte orașe, ne-am bucura să avem deschiderea instituțiilor locale pentru a pune la dispoziție locuința și a companiiilor pentru a se implica direct într-o schimbare în comunitate. Noi venim cu expertiza pentru a pregăti echipe de psihologi locali astfel încât traseul spre a-și atinge potențialul al persoanelor cu autism să nu se oprească în adolescență”.

Programul Help Home vine în întâmpinarea unei necesități, conturând un spațiu de învățare dedicat adolescenților cu autism, unde toate aceste lucruri devin deprinderi. Help Home oferă soluția personalizată pentru ritmul de învățare al fiecărui tânăr, în parte.

Sub îndrumarea terapeuților, adolescenții și tinerii cu autism vor învăța, prin repetiție îndelungată, pe parcursul mai multor luni, cum să se descurce singuri acasă și în societate, dezvoltându-și abilitățile de autoservire, aptitudinile de socializare, precum și abilitățile personale și profesionale.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online