Concret, aceste suspiciuni se referă la divulgarea unor informații-cheie pentru aplicarea la aceste granturi europene, respectiv a procentului de cofinanțare de la limita eligibilității în funcție de care se făcea departajarea între proiecte.
„La această schemă de ajutor de stat, aplicanții își făceau un proiect, după care, în caz de egalitate de puncte și multă lume a avut 100 de puncte, departajarea se făcea apoi pe criteriul cofinanțării.
E posibil ca unii oameni, care au știut care sunt proiectele care există deja în sistem, să fi știut la ce procent de cofinanțare să aplice astfel încât să nu cheltuiască nici foarte mulți bani, dar și să fie considerat potențial eligibil proiectul lor.
Ne dăm seama de lucrul acesta din faptul că, în ultimele 48 de ore, au venit foarte multe solicitări și totalul proiectelor eligibile, peste 1.000 de proiecte, sunt cu cofinanțări de sub 3% peste ultimul procent de cofinanțare admis”, a declarat Claudiu Năsui.
În plus, Claudiu Năsui a semnalat, încă din 5 februarie, faptul că Măsura 3 (granturi pentru investiție acordate IMM-urilor) nu își atinge scopul pentru care a fost creată pentru că ajunge să finanțeze în proporție de peste 50% investiții imobiliare.
“Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă COVID și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente”, preciza la acel moment Claudiu Năsui.