Sursa foto: digi24.ro

Coordonatorii departamentelor de specialitate ale PRO România s-au reunit virtual joi, 16 aprilie, pentru a identifica cele mai practice soluții pentru depășirea crizei medicale și economice provocate de noul coronavirus. Au participat coordonatorii departamentelor Economic, Sănătate, Educație, Muncă, Justiție, Mediu, Interne, Turism și Egalitate de șanse. Discuțiile au vizat necesitarea testării repetate a cadrelor medicale, problema accesului la educație pentru copiii fără posibilități și soluții pentru asigurarea unui venit decent pentru seniori.

Ioana Petrescu
Sursa foto: digi24.ro

”Trebuie să admitem că numărul de îmbolnăviri este mult mai mare decât cel prezentat de autorităț si ne bazăm pe datele și studiile efectuate de specialiștii din domeniu. Tocmai de aceea credem că se impune o testare mai largă a populației, respectiv prioritizarea testării repetate a cadrelor medicale” – a declarat coordonatorul departamentului Sănătate, Călin Gălășeanu.

În ceea ce privește privarea de educație a unui mare număr de elevi și studenți, specialiștii PRO România au demarat discuții cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a identifica modalități prin care elevii fără posibilități financiare să fie dotați cu tablete. 

”Am ajuns la concluzia că această criză va fi de durată și că trebuie identificate solutii pentru continuarea educației pe termen mediu pentru toți tinerii din țară, indiferent de situația economică, domiciliu, acces la internet și alte resurse. PRO Romania lucrează cu mediul privat la o serie de soluții bazate pe mai multe scenarii de evoluție a crizei medicale” – a declarat coordonatorul departamentului Educație, Mihaela Huncă.

O problemă o constituie lipsa banilor la fondurile de pensii și de sănătate, în condițiile în care încasările la buget s-au redus. Multi beneficiari de pensie minimă nu mai primesc bani din partea rudelor pentru ca si rudele au acum dificultati financiare. Pentru acești seniori trebuie urgentată creșterea pensiei minime, astfel încât seniorii să aibă garantat minimul necesar pentru supraviețuire.

“Avem nevoie de soluții pragmatice ca să supraviețuim perioadei de izolare, dar și de un plan concret de repornire a economiei. Realitatea post-criză va fi diferită și trebuie să luăm măsuri care să ne pregătească pentru viitor, nu pentru trecut. Departamentele PRO Romania propun adaptarea strategiilor de guvernare la condițiile actuale, astfel încat, în viitor, digitalizarea să devină prioritatea în toate domeniile. Putem folosi această criză pentru a ajunge din urmă alte state mai dezvoltate, prin măsuri de încurajare a telemuncii, învățământului la distanță, votului online și digitalizării actului de justiție, sau putem să lăsăm noul coronavirus să fie doar o uriașă tragedie pentru România. Modul în care vom ieși din această criză depinde exclusiv de măsurile pe care decidenții le vor lua în perioada următoare. Însă este de datoria noastră, a opoziției, să contribuim la depășirea acestei situații prin propunerea unor strategii și măsuri de care cei aflați la guvernare ar trebui să țină cont“ – a declarat coordonatorul Consiliului de Strategii Guvernamentale al PRO Romania, Ioana Petrescu.

Nu în ultimul rând, s-a discutat problema șomajului cauzat de închiderea unui număr mare de firme care nu își mai pot desfășura activitatea. S-a propus urgentarea accesării fondurilor europene ca modalitate de a creste ocuparea si de a aduce mai multi bani la buget. Mai mult, PRO România a propus simplicarea procedurilor de accesare a acestor fonduri, astfel încât banii din programele aflate deja în derulare să ajungă la populație. Un exemplu în acest sens este programul „Garanția pentru tineret”,  pentru care 98% din fonduri încă nu au fost accesate.

Daca ti-a placut acest articol, da-l mai departe!