Procurorul european Laura Codruța Kovesi sărbătorește sâmbătă, 15 mai, ziua de naștere. L.K.Kovesi s-a născut pe 15 mai 1973 la Sfântu-Gheorghe, județul Covasna.

Șefa Biroului Procurorului Public European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, le-a trimis săptămâna trecută o scrisoare comisarilor europeni Didier Reynders (justiție) și Johannes Hahn (buget și administrație) în care anunță că noul organism este pregătit să-și înceapă activitatea la 1 iunie, informează luni euractiv.com.

Dintre cei 40 de procurori europeni adjuncți, până în prezent au fost aprobați zece, în timp ce pentru ceilalți procedurile sunt în desfășurare.

Gabriel Seixas va avea misiunea de a depista la Luxemburg fraudele cu fonduri europene.

EPPO, care ar fi trebuit să fie operațional la sfârșitul anului 2020, este o instituție independența însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în față justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupția sau fraudă transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Biroul Procurorului Public European va funcționa că o structura colegială, formată din două niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-șef european, care va avea responsabilitatea generală a biroului. Nivelul descentralizat va fi alcătuit din procurori europeni delegați situați în statele membre, care vor fi însărcinați cu activitatea de zi cu zi a investigațiilor și urmăririlor penale în conformitate cu regulamentul și cu legislația respectivului stat membru.

Nivelul central va monitoriza, va conduce și va supraveghea toate investigațiile și urmăririle penale desfășurate de procurorii europeni delegați, asigurând astfel o politică consecvență în materie de investigații și urmărire penală în întreagă Europa. Deși competență să este limitată la statele membre participante, EPPO va coopera cu celelalte state din UE neparticipante.

Activitatea EPPO va fi complementară celei a Biroului european de lupta antifraudă (OLAF) și a Eurojust (agenție a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agențiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a anchetă sau pentru a urmări penal cazuri individuale.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci nu participa la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia și Danemarca.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online