Primarul General, Nicuşor Dan, a declarat într-o conferinţă de presă că Primăria Capitalei, a propus pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), proiecte de dezvoltare a Bucureştiului, în valoare de 7 miliarde de euro.

„Primăria Municipiului Bucureşti a propus către PNRR proiecte de investiţii majore, care nu au fost făcute în Bucureşti în ultimii 30 de ani, în domenii cheie, precum mobilitate, protecţia mediului, sănătate, termoficare, educaţie şi protecţie socială. Este o oportunitate extraordinară pentru Bucureşti să se dezvolte prin PNRR şi sper că Guvernul să aloce sume substanţiale Capitalei, mai ales că acest oraş are un rol foarte important în dezvoltarea economică a României”, a afirmat Nicușor Dan.

Edilul a mai explicat că cele 50 de proiecte depuse la Ministerul Fondurilor Europene, însumează şapte miliarde de euro şi a enumerat dintre acestea metroul de suprafaţă, modernizarea şi extinderea liniilor de tramvai, achiziţia de tramvaie şi electrificarea transportului public din Bucureşti prin transformarea actualelor autobuze pe motorină în troleibuze cu autonomie. Un alt proiect important vizează extinderea pistelor de biciclişti în zona metropolitană.

„Propunem şi un set de proiecte în domeniul termoficării, care însumează un miliard de euro. Se referă atât la modernizarea reţelei, digitalizarea sistemului de termoficare, cât şi la contorizarea inteligentă la beneficiar”
.

Primarul Capitalei a detaliat şi care sunt proiectele propuse pentru protecţia mediului, acestea însumând 900 de milioane de euro.

„Cel mai mare proiect este ‚Plămâni verzi pentru Bucureşti”. Acesta vizează amenajarea a numeroase spaţii verzi care, deşi apar în Planul Urbanistic General, nu sunt amenajate. Tot în cadrul acestui proiect se prevede amenajarea unor zone precum Parcul Natural Văcăreşti, Lacul Morii sau salba de lacuri din nordul Bucureştiului, a mai transmis Nicușor Dan în conferința de presă.

Alte proiecte propuse vizează gestionarea deşeurilor, întocmirea registrului spaţiilor verzi, iar în domeniul sănătăţii se doreşte extinderea şi construirea de noi corpuri pentru spitalele existente, obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu şi digitalizarea întregii reţele de spitale din subordinea Municipalităţii.

În domeniul social, Primăria Capitalei propune PNRR construirea de noi creşe şi locuinţe sociale, precum şi dezvoltarea unei reţele sociale pentru victimele violenţei domestice.

Dâmboviţa, axa creativă a oraşului

Primarul General a mai afirmat că există un proiect care vizează consolidarea clădirilor cu risc seismic. Pentru că nu este clar în acest moment dacă prin PNRR se vor finanţa doar clădiri publice sau şi clădiri private, proiectul nostru vizează doar consolidarea unor clădiri publice, emblematice pentru Bucureşti.

Tot in cadrul aceleiași conferințe, Nicușor Dan a mai transmis că un alt proiect la care ţine foarte mult, apărut în spaţiul public în anul 2000, şi pe care l-a preluat în toate cele trei campanii electorale desfăşurate de el, este „Dâmboviţa, axă creativă a oraşului”. Acest proiect vizează pe de o parte amenajarea cursului râului Dâmboviţa, de la Lacul Morii până la Biblioteca Naţională şi pe de altă parte, crearea unor facilităţi academice de IT şi tehnologie astfel încât să transforme Bucureştiul într-un centru regional în aceste domenii, care să ofere IT-ştilor facilităţi similare cu cele din marile oraşe ale lumii.

În final, Primarul General a reamintit faptul că nu se pot aloca bani din bugetul public pentru mari lucrări de investiţii în anul 2021 pentru că Primăria Capitalei are datorii de 2,5 miliarde lei.
O altă consecinţă a acestor datorii o reprezintă lipsa proiectelor în curs de implementare şi din această cauză, pentru toate proiectele propuse PNRR, trebuie făcut un efort semnificativ în următoarele luni astfel încât studiile de fezabilitate să fie elaborate rapid iar proiectele să fie depuse complete în cel mai scurt timp la Ministerul Fondurilor Europene.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online