Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția asupra faptului că polițele RCA emise de societatea City Insurance încetează de drept pe 11 mai 2022, chiar dacă perioada de valabilitate a acestora depășește data menționată.

Numărul polițelor încheiate la City Insurance este de aproximativ 500.000, iar posesorii acestor asigurări sunt nevoiși să încheie o nouă poliță pentru a putea circula conform legislației.

A.S.F a depus la Tribunalul București o cererea de deschidere a procedurii de faliment pentru societatea SAR City Insurance S.A., cerere admisă la data de 9 februarie 2022.

Conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, articolul 262 „în termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, polițele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept; în aceleași condiții, se vor denunța și contractele de reasigurare.“

Drept urmare, posesorii de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance trebuie să încheie o nouă asigurare, la un alt asigurător, până pe data de 11 mai 2022 pentru a evita posibile sancțiuni în concordanță cu legile în vigoare.

Amenda pentru absența unei asigurări RCA este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei și, totodată, Poliția poate decide reținerea certificatului de înmatriculare al mașini sau reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Clienții City Insurance ale căror contracte de asigurare sunt denunțate automat pe 11 mai 2022, pot solicita returnarea părții din prima de asigurare proporțională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare.

De exemplu, dacă polița a fost încheiată pe o perioadă de un an și expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei plătite (proporțional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare).

Pentru a putea fi despăgubite în baza poliței City Insurance, persoanele implicate din postura de păgubit în accidente provocate de asigurați RCA ai City Insurance trebuie să aibă încheiată o nouă poliță de asigurare până la data de 11 mai.

În caz contrar, păgubiții se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a fi despăgubiți din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), doar în situația în care accidentul a implicat și vătămări corporale sau decese.

Conform  Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), la data de 11 mai 2022, când se va produce denunțarea automată a contractelor de asigurare, vor mai fi în vigoare 498.255 de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online