01sheriff 882x600 1 740x416 1

”Propunem o inițiativă legislativă care prevede că Ministerul Sănătății, prin UNIFARM S.A. dispune achiziționarea de măști de protecție, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni, dar și din import. În ceea ce privește costurile aferente, prezenta inițiativă prevede că fondurile pentru achiziționarea măștilor se asigură de la bugetul de stat și din fondurile proprii ale companiei UNIFARM S.A.”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii au subliniat faptul că această măsură este urgentă și obligatorie în contextul în care starea de urgență se va încheia, iar activitățile socio-economice vor fi reluate.

”Din cauza pierderii temporare sau definitive a locurilor de muncă și totodată din cauza prețurilor oscilante pentru măștile de protecție, foarte mulți cetățeni se află în imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente. De asemenea, se constată că, în prezent, necesarul de măști de protecție nu este acoperit de farmacii sau comercianți, iar în unele cazuri specula face ca aceste produse să fie complet inaccesibile, susțin parlamentarii inițiatori.

În ceea ce privește distribuirea seturilor, proiectul prevede un circuit care implică Guvernul, Direcțiile de Sănătate Publică și autoritățile locale.

”Guvernul să achiziționeze măștile de protecție, distribuția să se realizeze de UNIFARM S.A, prin Direcțiile județene de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, către autoritățile locale. De asemenea, inițiatorii au prevăzut ca seturile de 30 de măști de protecție să ajungă la cetățeni, prin autoritățile publice, în mod gratuit”, se arată în încheierea expunerii de motive.

O astfel de inițiativă a fost aplicată deja în Italia, regiunea Toscana, acolo unde există, de asemenea, obligativitatea purtării de măști. Astfel, fiecare cetățean primește lunar 30 de măști de protecție, iar, în paralel, președintele regiunii a interzis specula în ceea ce privește prețurile acestor materiale de protecție.

Proiectul de lege privind acordarea de măști pentru protecția cetățenilor români de virusul Covid-19


Daca ti-a placut acest articol, da-l mai departe!