Preţul mediu cerut de vânzătorii de apartamente s-a majorat în T1 cu 2,2% faţă de finalul lui 2020, în paralel cu scăderea cu 4% a cererii. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş, cu 1.850 euro/mp .
Preţul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente şi case s-a majorat în primul trimestru al anului cu 2,2% faţă de trimestrul anterior, iar ritmul anual a încetinit la 3%, pe fondul scăderii cererii şi al majorării ofertei existente, faţă de 3,5% la sfârşitul anului trecut, arată o analiză realizată de imobiliare.ro.
Rata de creştere se află practic la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii şase ani, o valoare mai scăzută decât atât, anume 2,7%, fiind consemnată în primul trimestru din 2015.
Totodată, se observă o diminuare a cererii pentru locuinţe în oraşele mari, în medie cu 4%.
Cel mai mare declin al numărului de potenţiali cumpărători, de 17%, a fost consemnat la Constanţa, Cluj-Napoca şi Iaşi, acestea fiind urmate de Timişoara, cu -7%.
În Bucureşti cererea a fost cu 5% mai mare în primele trei luni din 2021.
Această scădere a interesului pentru achiziţii a produs efecte vizibile pe piaţa vânzărilor de locuinţe, oferta existentă crescând cu 11%, până la aproximativ 15.800 de oferte/ În acelaşi timp, perioada de vânzare şi marjele de negociere pentru apartamente au crescut în patru din cele şase oraşe mari analizate.
Prin contrast, datele publicate de ANCPI indică faptul că în primul trimestru s-au vândut cele mai multe bunuri imobile din ultimii cinci ani, anume 161.000, comparativ cu 133.000 anul trecut.
În România sunt înregistrate aproximativ 40 de milioane de imobile. Creşterea de 42,7% faţă de trimestrul întâi din 2020 este semnificativă pe segmentul unităţilor individuale, ce însumează aproximativ 40.000 de unităţi, majoritatea cu destinaţia de locuire (apartamente).
Cât despre preţurile de vânzare, clasamentul marilor centre urbane cu medii de peste 1000 euro/mp a rămas neschimbat.