Alegerea directorilor interimari de către consiliul de administrație reprezintă primul pas spre autonomia și descentralizarea unităților de învățământ. Această inițiativă este propusă de USR PLUS, care se înscrie în linia programului de guvernare privind sporirea autonomiei și depolitizarea școlilor.
„Proiectul oferă posibilitatea cât mai multor cadre didactice de a candida la funcția interimară prin eliminarea cerinței apartenenței la Corpul Național de Experți în Management Educațional. În plus, asigură stabilitatea necesară actului de management prin posibilitatea revocării, pe parcursul anului de interimat, de către consiliul de administrație sau consiliul profesoral al școlii.”, transmite USR PLUS.
Ștefan Pălărie, președintele Comisiei pentru Muncă și Protecție socială din Senat și membru în cadrul Comisiei de Învățământ, Tineret și Sport: ,,Ne dorim ca toate funcțiile de conducere din sistemul de învățământ preuniversitar să fie ocupate prin concurs, la care să participe cât mai multe cadre didactice. Îmi doresc concursuri transparente prin care funcțiile de director de școală să fie ocupate de cadre didactice competente și profesioniste.’’
Mandatele directorilor numiți la concursu național din 2016 au ajuns la termen încă din ianuarie 2021. În acel moment au fost înlocuite, prin decizia inspectoratelor școlare, aproximativ 800 de persoane care obținuseră funcția prin concurs național cu alte cadre didactice de la alte unități școlare.
Anul acesta vor fi organizate concursuri naționale pentru ocuparea funcțiilor de director din toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat. La finalul lunii august vor expira toate mandatele directorilor, dar și detașările în interesul învățământului. Aproximativ 10.000 de directori vor fi numiți de către inspectorii școlari.
Irineu Darău, unul dintre co-semnatarii proiectului, consideră necesară această metotă pentru viitorul conducerii unităților de învățământ și numirea directorilor prin concursul organizat de către Ministerul Educației. Este primul concurs după mai bine de 5 ani, iar Ministerul este responsabil să asigure desfășurarra cât mai corectă a acestuia.
Proiectul este semnat de 70 de senatori și deputați din Parlamentul României.