Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat în această seară retragerea României din Banca Internaționalã de Investiții (BII) și Banca Internaționalã de Cooperare Economicã (BICE), în mod coordonat cu Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria.

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeanã au avut miercuri, 2 martie 2022, un schimb de opinii privind coordonarea aspectelor economice și financiare, în contextul crizei din Ucraina, desfãșuratã în regim de videoconferințã.

Adrian Câciu a subliniat, totodată, în cadrul reuniunii informale a Consiliului Afaceri Economice și Financiare, cã România implementează toate sancțiunile agreate, în actualul context.

”România susține ferm mãsurile coordonate la nivel european în aceastã crizã și este pe deplin angajatã în implementarea tuturor sancțiunilor agreate. În actuala situație, este crucial ca toate Statele Membre sã contribuie la apãrarea valorilor noastre fundamentale. În același timp, trebuie sã gãsim soluții rapide și coordonate pentru a împãrți atât povara costurilor, cât și pe cea a riscurilor care derivã din aceastã crizã.”

De asemenea, Adrian Câciu a apreciat cã discuția privind revizuirea Pactului de Creștere și Stabilitate trebuie sã reflecte abordarea flexibilã necesarã, în ceea ce privește investițiile publice și cheltuielile în domeniul apãrãrii.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a prezentat o informare cu privire la situația economicã actualã și impactul imediat sau anticipat al sancțiunilor europene impuse Federației Ruse.

De asemenea, comisarul european Paolo Gentiloni, președintele Bãncii Centrale Europene, Christine Lagarde, președintele Bãncii Europene de Investiții, Werner Hoyer și director al Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, au fãcut o evaluare a efectului sancțiunilor, atât asupra economiei rusești, cât și asupra economiei europene.

Printre cele mai importante sancțiuni adoptate de Uniunea Europeanã în domeniul financiar-bancar sunt înghețarea activelor pentru 7 bãnci rusești, interzicerea cumpãrãrii de acțiuni în UE de cãtre companiile de stat din Rusia, restricționarea depozitelor cetãțenilor ruși la maxium 100.000 euro în bãncile europene, interzicerea cumpãrãrii de bonduri europene de cãtre Rusia și înghețarea rezervelor Bãncii Centrale din Federația Rusã.