Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a început, ieri, acțiuni de control, într-o manieră unitară de abordare la nivelul întregii țări, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu de către operatorii economici care dețin benzinăriile Lukoil și Gazprom, precum și lanțul de magazine Berezka.
Comisarii ANPC au constatat nereguli și – în toate cele 8 regiuni ale țării – au fost aplicate, ieri, 104 amenzi contravenționale, în valoare totală de 1,4 milioane lei, cărora li s-au adăugat următoarele măsuri complementare:
- Oprirea definitivă de la comercializare a unor produse în valoare totală de 58.000 lei;
Oprirea temporară de la comercializare a unor produse în valoare totală de 128.000 lei;
Oprirea temporară a prestării serviciului, pentru un număr de 35 puncte de lucru;
Propunerea pentru încetarea practicilor comerciale incorecte;
Propunere de închidere a unității pe o perioadă de până la 6 luni, pentru 5 unități.
Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat că au fost descoperite nu numai încălcări ale legii, ci și comportamente lipsite de bun simț.
„Vom încheia acțiunea când fiecare punct de lucru va fi așezat în ordine și va fi sanctionat acolo unde situația o cere! Deja am constatat că avem de dus și noi un război cu abaterile de la normele legale și de bun simț”!
În consecință, astăzi au continuat controalele la benzinăriile Lukoil din județele Neamț, Argeș, Buzău, Gorj, Olt, Maramureș, Brăila, Sibiu, Covasna, Mureș, Prahova, Giurgiu, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Cluj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Vrancea și Galați, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu de către operatorul economic.
Horia Constantinescu a precizat că respectarea legislației în vigoare nu este facultativă.
”Iată că operațiunile noastre continuă în aceeași varianta fermă cu care v-am obișnuit în ultima perioadă! Trist este că o parte a opiniei publice naște idei năstrușnice legate de controalele noastre. Ne gândim la toate aspectele, fie că vorbim de salariați, fie că vorbim de orice alte consecințe economice privind operatorii economici. Dar cel mai mult ne interesează consumatorii – cetățeni români, cu drepturi europene! Dacă, atunci când am declanșat evaluarea activității marilor lanțuri de magazine, opinia publică era solidară cu acțiunile noastre, nu înțeleg ce s-a întâmplat de atunci și până acum, mai ales că fiecare dintre cei vizați are lucrători din România. Pare că pentru unii ar trebui ca respectarea legii să fie facultativă. Atitudinea unora dintre cei verificați mi se pare total nepotrivită, în raport cu lipsa de curățenie, cu produsele expirate și cu celelalte abateri depistate de colegii noștri și asumate de cei sancționați. Fac apel la bun simț, la corectitudine pentru cetățenii români și, mai ales, la respectarea unor reguli elementare din partea operatorilor economici. Până atunci, vom continua să aplicăm sancțiuni și vom desfășura activități de control ferme, unitare și cu impact major la nivelul întregii țări!”î
Alte 55 de stații de carburant și magazinele aferente acestora au fost verificate de comisarii ANPC.
În urma acestora, echipele de control au aplicat 56 amenzi contravenționale, în valoare totală de aproximativ 600.000 lei și 29 de avertismente, cărora li s-au adăugat următoarele măsuri complementare:
- Oprirea definitivă de la comercializare a unor produse, în valoare totală de peste 16.000 lei;
Oprirea temporară a prestării serviciului, pentru un număr de 12 puncte de lucru;
Propunerea pentru încetarea practicilor comerciale incorecte.
Cele mai importante deficiențe depistate de echipele de control au fost:
comercializarea unor produse în afara datei durabilității minimale;
deficiențe de informare pe etichetele de produs sau ale raioanelor, referitor la elementele de identificare-caracterizare ale mărfurilor sau la data durabilității minimale sau la prețul unitar;
produse congelate cu aglomerări de gheață vizibile;
vitrine frig neigienizate și murdare, pline de praf, mizerie și insecte moarte;
nerespectarea regimului de temperatură de păstrare a produselor alimentare indicat de producător;
comercializarea de butelii deteriorate, lovite, infundate, ruginite, prezentand coroziuni;
nerespectarea condițiilor tehnice pentru desfacerea produselor;
utilizarea unor spații de depozitare neigienizate;
lipsa prețurilor unor produse alimentare;
lipsa mențiunilor ”provenit din produs congelat”;
practici comerciale înșelătoare – utilizarea unor sintagme comerciale de promovare, care nu pot fi probate cu documente sau care se dovedesc a fi neadevărate, comparând prețurile din magazin (exemplu ”preț special” etc.);
practici comerciale înșelătoare – neconcordanța prețului de la raft, cu cel de la casa de marcat;
practici comerciale înșelătoare – nerespectarea regimului legal al promoțiilor;
afirmații care nu pot fi probate, referitoare la conținutul de biodiesel din motorină;
lipsa buletinelor de verificare metrologică, pentru distribuitoarele de carburant;
neexpunerea în mod vizibil al alergenilor;
lipsă menționării gramajului, la produsele alimentare comercializate.