Prezenţa militară în partea estică a teritoriului Alianţei reprezintă o componentă importantă a posturii NATO de descurajare şi apărare. În ultimii ani, ţările aliate au sporit prezenţa înaintată a NATO înfiinţând grupuri de luptă multinaţionale în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România Slovacia şi Ungaria.
Ele au trimis, de asemenea, mai multe nave, avioane şi trupe pe flancul estic al NATO, din nord, de la Marea Baltică, până în sud, la Marea Neagră.
Aceste acţiuni demonstrează solidaritatea, hotărârea şi capacitatea de apărare a teritoriului şi populaţiilor Alianţei, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti, în care se mai menţionează:
· NATO şi-a sporit prezenţa militară în parta estică a Alianţei, ca rezultat direct al comportării Rusiei, care reflectă un tipar de acţiuni agresive îndreptate împotriva vecinilor săi şi a comunităţii transatlantice mai largi. Rusia reprezintă cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securiăţii Aliaţilor şi a păcii şi stabilităţii din regiunea euro-atlantică.
· La Summitul NATO de la Varşovia, din 2016, ca răspuns la stabilitatea şi insecuritatea crescânde existente la periferia NATO, şefii de stat şi de guvern ai statelor aliate au căzut de acord să stabilească o prezenţă înaintată a NATO în nord-estul şi sud-estul Alianţei.
· Prezenţa înaintată a fost dislocată pentru prima oară în 2017, odată cu înfiinţarea grupurilor de luptă multinaţionale la nivel de batalion în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, conduse de către Regatul Unit al Marii Britanii, Canada, Germania şi, respectiv, Statele Unite ale Americii. În sud-est, o prezenţă terestră, navală şi aeriană adaptată au contribuit la o activitate sporită a Alianţei în regiune, la conştientizare situaţională, interoperabilitate şi capacitate de reacţie crescute.
· Ca urmare a invadării de mare amploare a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, ţările aliate au consolidat grupurile de luptă existente şi au căzut de acord să înfiinţeze patru noi grupuri de luptă multinaţionale în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria. Acest lucru a crescut numărul total de grupuri de luptă multinaţionale existente la opt, efectiv a dublat numărul de trupe prezente la sol şi a extins prezenţa înaintată a NATO de-a lungul flancului estic al Alianţei, de la Marea Baltică, la nord, până la Marea Neagră, în sud.
· Ţările aliate se angajează să disloce forţe robuste, pregătite de luptă, pe flancul estic al Alianţei. Cele opt grupuri de luptă demonstrează forţa legăturii transatlantice şi solidaritatea, hotărârea şi capacitatea Alianţei de a răspunde la orice agresiune.
· La Summitul NATO de la Madrid, din 2022, ţările aliate au căzut de acord să întărească grupurile de luptă multinaţionale, de la nivel de batalion până la nivel de brigadă, acolo şi atunci când este necesar.
· Multe activităţi desfăşurate de ţările aliate la nivel naţional contribuie de asemenea la o activitate sporită a Alianţei în partea estică. Ca răspund la invadarea de mare amploare a Ucrainei de către Rusia, ţările aliate au trimis un număr suplimentar de nave, avioane şi trupe pe teritoriul NATO, în Europa de Est, consolidând şi mai mult postura de descurajare şi apărare a Alianţei.