Comisiile juridice ale Parlamentului au decis astăzi să propună plenului reunit revocarea din funcţie pentru Avocatul Poporului, Renate Weber.

Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului ar fi fost respinse de comisii, iar dacă plenul reunit va respinge raportul comisiilor, Avocatul Poporului este demis.

„Comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat au hotărât astăzi să propună plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului revocarea din funcţie a Avocatului Poporului. Renate Weber trebuie să plece după ce în ultimul an a îngreunat combaterea pandemiei COVID-19 şi a declanşat mecanismul naţional privind prevenirea torturii, ce a dus la punerea sub monitorizare a mai multor spitale şi centre de carantinare de pe întregul teritoriu naţional. Tot ea şi-a folosit funcţia în interes personal în încercarea de a-şi păstra pensia specială prin contestarea la CCR a legislaţiei de eliminare a unor astfel de pensii”, a anunţat pe pagina sa de Facebook deputatul USR PLUS Andrei Lupu, membru în Comisia juridică.

Tensiunea a fost la ea acasă la ședința comisiilor juridice, iar membrii PSD și AUR au plecat de la audierea lui Renate Weber.

Cu toate acestea Weber s-a apărat ferm în cadrul ședinței și a motivat acțiunile prevăzute în rapoarte.

„Nicio clipă instituția noastră nu s-a adresat spitalelor acuzând de tortură. În raportul nostru pe 2020 veți găsi corespondența prin care corespondentul comietului pentru prevenirea torturii de la de la Națiunile Unite i-a transmis premierului solicitarea lor expresă ca instituția Avocatului Poporului să meargă și să facă astfel de investigații. Nu am declanșat noi un mecanism aparte de prevenire a torturii. E un domeniu în sine în instituția noastră. Îl prevede legea. Se numește așa pentru că toată legislația internațională la asta se referă, la prevenirea torturii”, a declarat Renate Weber.

PNL a depus în 22 iunie 2020 o solicitare de sesizare pentru convocarea Comisiilor juridice. Propunerea viza încă de acum un an revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului. PNL o acuza pe aceasta pentru acţiunile sale, deoarece şi-a depăşit competenţele legale.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online