PSD cere Guvernului să respecte drepturile pe care le au urmașii cadrelor medicale ce au decedat în lupta cu pandemia. Astfel, social democrații solicită să se pună în aplicare cât mai repede Legea 56/2020.

Legea 56/2020 a fost inițiată și adoptată de parlamentarii social-democrați, pentru acordarea pensiei de urmaș copiilor cadrelor medicale care au decedat lupta cu pandemia noului coronavirus.

Liderii PSD clasează refuzul Guvernului de a emite normele de aplicare a acestei legi drept un abuz de putere incalificabil. Prin acest abuz sunt suprimate drepturile cuvenite personalului medical participant la acțiunile medicale împotriva COVID-19.

De asemenea, PSD consideră că scuza invocată de Guvern, că în lege nu ar fi fost indicată instituția care să calculeze și să acorde aceste beneficii, este “de-a dreptul penibilă”.

În comunicatul emis de social democrați, detaliile procedurale trebuiau stabilite chiar de către Executiv.

Mai mult decât atât, ei spun că prim-ministrul Cîțu avea obligația legală de a include în bugetul de stat pentru anul 2021 sumele necesare pentru acordarea drepturilor prevăzute în Legea 56/2020.

Potrivit datelor emise de autorități, 133 de cadre medicale și-au pierdut viața în lupta cu pandemia. Până în prezent, Guvernul nu plătit nicio sumă urmașilor acestora, transmite PSD.